Кое е общото между Меган Фокс, Даниел Линекер и Линдзи Лоън, освен, че са млади, известни и красиви... Шекспир, отговаря БиБиСи. И трите дами имат цитати от произведения на великия автор по телата си под формата на татуировки.

И тенденцията за „текстови“ татуси е все по-отчетлива. Почти не минава дори и седмица без новина, че някоя знаменитост е забелязана с подобна татуировка.

Анджелина Джоли наскоро показа нов татус на дясната си ръка – изписан на арабски. Написаното е цитат от Тенеси Уилямс, арабската дума за решителност и географските координати на рождените места на 6-те й деца.

Литературни цитати, части от песни и философски мисли са сред най-предпочитаните източници. За Меган Фокс това е репликата на Крал Лир „Ние, всички ще се смеем на позлатените пеперуди“, докато Даниел Линекер залага на „Нашите съмнения са предатели, те ни карат да губим доброто, което често бихме могли да спечелим, ако не се страхувахме да опитаме“. Линдзи Лоън пък стига до „В какво се превръщат мечтите“.

Не винаги обаче звездите залагат на класическата литература. Хари Стайлс от групата „One Direction“ си е татуирал част от песента на Джордж Майкъл „Careless Whisper“ - „никога няма“ на десния и „танцувам отново“ на левия си крак. Понякога от хайлайфа прибягват и до латинския, както прави Дейвид Бекъм.

Татуирането на думи не е нова мода, но с развиването на технологиите дългите фрази стават все по-предпочитани.

Специалист от Лондон разказва пред БиБиСи, че наскоро изписал върху кожата на свой клиент цитат от А. А. Милн (създателя на „Мечо Пух“), дълъг 10 реда. „Хората идват с цели есета“, споделя майсторът на татусите.

Мнозина залагат на посланието и получават увереност от татуираните слова, посочват експерти. Най-често става въпрос за цитат от любима книга, който е свързван със значимо събитие, с житейско изживяване, довело до промяна в битието на конкретния човек.

Но защо тези вълнения трябва да бъдат „отпечатани“ върху крак, ръка, гръб? Не може ли просто да човек да ги пази в съзнанието си? Според професора по антропология от Университета на Пенсилвания Нина Яблонски става въпрос за стремеж към уникалност и в същото време към желание за принадлежност към нещо.

Освен това подобна татуировка е чудесно средство за разчупване на ледовете – цитат от Шекспир, Данте или Ницше може да е идеален начин за представяне пред непознат.
Разбира се, има и не малка доза изтъкване. Тендецията за подобни татуировки ясно показва нарастващия глад за демонстрация на литературна компетентност.

„Хората искат да се представят като любители на класическата литература. Това е признак на висока култура. Това е нещо, което винаги ще е на мода“, считат експерти. Но, както може да се очаква, понякога подобен стремеж е нож с две остриета.

Мис Англия 2004 и настоящ топ модел Даниел Лойд има татуировка на латински език на видимо място, която трябва да е популярният цитат от Ницше „Всичко, което не ме убива, ме прави по-силен“. Но в действителност преводът е нещо от сорта на „Този, който руша за мен, само за мен силен“.

В тази връзка неслучайно литературните пуритани са сериозно обезпокоени дали хората, които „изрисуват“ телата си с подобни цитати наистина разбират смисъла на татуираните думи. Меган Фокс може да знае значението на шекспировите слова, но може просто да й звучат приятно...
Друг проблем е, че „текстовите“ татуировки доста често не издържат дълго време. Специалисти изтъкват, че в период от 6 месеца до 1 година има голяма вероятност от „замъгляване“ на татуса. И много скоро той става напълно нечетим.

Както при всяка мода и тук съвсем скоро ще се появи факторът на неуникалността, тъй като „хитовите“ цитати ще се появяват на все повече тела.

И стигаме до Хамлетовата дилема „Да си направиш татуировка с впечатляващ цитат или не“...