България отива на предсрочни избори, защото са неизбежни и вчерашният брифинг на ДПС няма отношение към първопричините за необходимостта от предсрочни избори. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в Народното събрание.

Местан призна, че не разбира откъде идва изненадата на лидера на БСП Сергей Станишев от вчерашното му изказване. Лютви Местан извади два точни цитата от изказването на Станишев, според които неизбежността на предсрочните избори е резултат от ниската подкрепа за властта по време на европейските избори и политическата реалност.

Ако предсрочните избори са неизбежни поради тези причини, тогава кой ги предизвика - Лютви Местан или българските граждани, попита лидерът на ДПС и подчерта, че в такъв случай не може да разбере каква е драмата с вчерашното му изказване.

ДПС е използвала своето автономно право да сподели своя прочит на ситуацията, като е изчакала цели 11 дни след изборите, посочи той.

Няма да влизам в диалог кой и защо е бил изненадан от моето изказване, защото в тази деликатна ситуация трябва да останем отворени за диалог, но вариантите, предложени на брифинга вчера, бяха споделени със Сергей Станишев на среща между нас ден по-рано, разкри Лютви Местан и посочи, че не допуска това да бъде оспорено.

Вярна е и тезата на Сергей Станишев, че формата за програмен кабинет е изчерпана, съгласи се Местан, но припомни, че тя е била единствената възможна с оглед парламентарните избори през миналата година.

В тезата, че изборите трябва да са на дата, която да позволи новата власт да изготви бюджета, има голяма логика, призна Местан и посочи, че вчера е представил няколко варианта за дата за предсрочни избори, но остава отворен за диалог по темата.

Сериозно внимание по време на своето изявление Местан обърна и на тезата, че с искането си за задължително гласуване БСП цели "отмъщение" към ДПС.

Вие твърдите, че БСП търси отмъщение - прочетох такива заглавия в редица сайтове и явно Сергей Станишев е разбран по този начин, коментира Местан. Не искам това да е вярно, защото отмъщението не е езикът на съвременната политика, подчерта Местан. Отмъщение срещу какво - че казах това, което и той изрече, какво по-различно казах аз, попита Местан с уговорката, че това все пак е журналистически прочит на казаното от Станишев.

По време на срещата между двамата, обаче, лидерът на БСП не е споделил идея за задължително гласуване с Местан, разкри той пред медиите. Тази идея чух днес за първи път, никога преди това не са поставяли този въпрос пред нас, категоричен бе Лютви Местан.

По отношение на самата идея за задължително гласуваме Местан коментира, че медиите знаят позицията на ДПС по темата, но Движението не драматизира нищо, включително такава идея. Такова искане е автономно право на БСП или на всяка друга сила, която го подкрепя, стига да не цели отмъщение, което би ме огорчило, повтори Местан.