Общинарите и служителите на областната администрация в Монтана са най-некорумпираните в страната. Полицаите са втори след смолянските си колеги, показва проучване на Института за пазарна икономика под надслов “Регионални профили: показатели за развитие”, съобщава tribali.info.Проучването е проведено през май. В анкетата са участвали 1680 фирми от цялата страна.

4,44 са писали предприемачите на чиновниците от областната управа, а общинските получили оценка 4,22. Това са най-високите оценки в страната. На другия полюс са Кюстендил и Велико Търново. Разликата между първите и последните е съответно 2,13 и 1,97.

Монтанските полицаи имат 4,20, те са след Смолян и преди Враца. На последните две места са столицата и Велико Търново. Монтана със средна оценка 4,18.

Нагласените търгове с ограничаващи и дискриминационни условия в полза на определени компании са сред най-сериозните проблеми у нас. Близо 12 на сто от фирмите смятат, че за да се получи регистрация или разрешение от местните власти, трябва да се плати нерегламентирано.