Преходът на Европа към система, основаваща се на възобновяемите енергийни източници, е толкова напреднал, че вероятно ще се наложи през следващите месеци редица съоръжения да бъдат спрени заради свръхкапацитет, информира „Блумбърг“.

Мрежовите оператори вероятно ще трябва да затворят много генератори на соларна и вятърна енергия, тъй като търсенето в Европа е ниско, казват от европейската енергийна асоциация Entso-e в Брюксел. Прогнозите са, че до 2020 г. производството на енергия от възобновяеми източници ще се увеличи двойно, достигайки до близо 18%.

„Системата струва скъпо и на нас ни трябват интелигентни решения“, коментира ситуацията Йохан Тайсен, изпълнителен директор на германската EON SE. Според него със сигурност ще дойде момент, в който ще има свръхпроизводство.

Преходът към възобновяеми източници е в центъра на опитите на ЕС да ограничи емисиите на въглероден диоксид с около 20% в сравнение с нивата от 1990 г. Правителствата на 28-е страни членки планират до 2040 г. ограничението да достигне цели 40%.