Единственият законен начин да се оглави една държавна културна институция е преминаването през конкурс. Друг начин няма. Това заяви в предаването „Денят започва в неделя“ на БНТ новият директор на Сатиричния театър проф. Здравко Митков. Той посочи, че конкурсът, след който той стана директор на театъра, е третият, на който се е явявал. Той коментира анонимното писмо, за което говори бившият директор Калин Сърменов, в което се посочвало предварително как ще се развие конкурсът.

„Анонимното писмо е нещо много неприятно по принцип. Не мога да отговоря кой е мозъкът на тази конструкция. Във всеки случай покрай всичко това аз претърпях доста морални удари“, каза Митков. Той смятал за необходимо да не коментира темата докато тече самия конкурс.

„Имах среща в петък с целия колектив. Не бяха извадили никакви ножове“, каза той и допълни, че е заявил пред тях, че няма намерение да командва, а да работи за развитието на театъра.

„Какъв мениджър съм тепърва ще се разбере. Но театърът не е производствена институция“, заяви Митков.

„Навсякъде, където има пробив на добрия вкус, където има опит да се слее културата на телевизионните формати с културата на театъра, аз ще се постарая да поставя граница. Защото ценното на театъра е това, че той е различен от телевизионните формати. Аз очаквам хората, които идват в театъра, не да преповтарят и да се наслаждават на телевизионни формати, а да дойдат на друг тип изкуство, на друг тип изживяване“, категоричен е новият шеф на Сатирата. Той смята, че комерсиализацията трябва да върви заедно с някакви здрави естетически правила.

Друг аспект, на който смята да наблегне Митков, е режисурата в театъра да се прави от професионалисти. Същинската промяна в театъра ще настъпи след Нова година, прогнозира той.

„Много съжалявам за тази едностранно негативна кампания, която придружаваше и изнервяше целия процес на провеждането на конкурса“, оплака се Митков. „Никак не бих искал да бъда на мястото и на членовете на това жури, което проведе конкурса, защото те също понесоха едни жестоки обиди, едни квалификации, които човек е трудно да преглътне“, допълни той.

На въпрос дали потвърждава, че Стефан Данаилов се е обадил в комисията за неговото назначаване, той отговори: „Не знам механизъм, по който това може да стане“.