Проби от лунни камъни, донесени от мисиите "Аполо", съдържат доказателства, че Луната е образувана от удар преди 4,5 милиарда години между Земята и друга планета с размерите на Марс, съобщиха световните информационни агенции.

Германски учени откриха с нов метод на изследване малки химически разлики между земни и лунни скали. Те предупредиха обаче, че са необходими допълнителни анализи, които да потвърдят тези отдавна търсени доказателства, че материал от друг обект освен Земята е допринесъл за образуването на Луната.
Учените мислят, че Луната се е оформила от облак отломки в космоса, образуван след като планета с големината на Марс, наречена Тея - се сблъскала с младата Земя.

Планетата е наречена на Тея от древногръцката митология, която според мита е майка на Селена - Луната.
Химическият състав на планетите в Слънчевата система леко се различава и затова специалистите предполагаха, че лунните мостри може да съдържат характерни химически отпечатъци от обекта, блъснал се в Земята.

Досега обаче те им убягваха, пише "Гардиън".
Екипът от университета в Кьолн разработва метод, който осигурява идеално отделяне на кислородните изотопи от следите от други газове. Разликите са много малки, но съществуват. Те показват, че съставът на Луната е около 50 процента от друг космически обект и 50 процента от Земята.
Екипът е анализирал мостри, доставени от мисиите "Аполо 11", "Аполо 12", Аполо 16" от 1969 г. и 1972 г.

Това е първият екип, който открива разлики в кислородните изотопи. Други учени работят с титан, силиций, хром, тунгстен, но досега не бяха открити значими разлики между лунните и земни мостри.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".