Ако ви е писнало да гладувате без резултат, треньорът на холивудските знаменитости Мат Робъртс е измислил програма за перфектна фигура, която определя какво да ядем и как да спортуваме, за да постигнем най-добрия резултат според формата на тялото ни. Решаващо е съотношението рамене-талия-ханш и според него инструкторът е определил четири типа жени. Нарекъл ги е “Кльощава”, “Круша”, “Ябълка” и “Закръглена”.

Кльощава
За пример може да послужи Миша Бартън, позната от “Кварталът на богатите”. Фигурата й Мат определя като момчешка. Ако приличате на нея, това е вашата категория. Това, че сте естествено тънка и стройна, ви помага да се носите по последна мода, без да се тревожите за килограмите. Но може талията ви да не е добре очертана, а гърдите да изглеждат малки. Предполага се, че метаболизмът ви е по-бърз от този на другите типажи и затова теглото ви може да е под нормата. Искат ви се по-апетитни извивки на тялото.

Рецептата е проста: хапвайте по малко, но често – ако поемате около 2400 калории дневно, ще съумеете да поддържате теглото си и дори да качите малко. Манджичките нека включват малко количество протеини.

ДИЕТА
Закуска: мюсли, нелишено от пшенични храни, а от царевица с обезмаслено мляко. Обяд: сандвич от пълнозърнест хляб с риба тон и маруля.
Вечеря: макарони и пуешки резенчета
Лека закуска:плодове и семена

ТРЕНИРОВКА
Започнете с 5-минутно загряване. Ако сте във фитнес зала, превключете на раменни преси с уред, с който да повдигате тежести над главата си. Прехвърлете се на тип гладиатор, с който да издърпвате тежестите от височина пред вас. Става и с гирички. После повдигайте гиричките настрани до височината на раменете и да пускайте надолу. За трицепс дърпайте тежести с ръце надолу на уреда с ролка. За да добиете приятни извивки на бицепсите също работете с гирички. Не пропускайте кляканията и подскоците.

Круша
Ако приличате на Джей Ло, значи сте круша и притежавате тънка талия, но големичко дупе, елегантни ръце и тесни раменца. Предразположена сте да трупате тлъстинки в долните си територии, затова ограничете въглехидратните храни като спагети, картофи и хляб. Яжте задушени зеленчуци – броколи, зеле, гъби, лук, чушки, моркови, карфиол. Забравете алкохола и сведете калориите до 2000 на ден.

ДИЕТА
Закуска: банан, праскова, късчета ананас, нискомаслено мляко и ябълков сок. Всичко това излапайте накуп. Обяд: черен хляб с печени на скара зеленчуци. Вечеря: задушена бяла риба със зелена залата Лека закуска: пресни плодове или тиквени и сусамени семки

ТРЕНИРОВКА
5 минути загрявка, после 6 минути бягане. След това се прехвърляте на “гладиатора” и дърпате с дръжката въжето пред себе си. Става и с гирички. Идеята е да повдигате тежестите нагоре до раменете и да отпускате до бедрата. Упражнението се изпълнява с изправени рамена, а краката да са разтворени на ширината на ханша. Задръжте за секунда и се върнете в стартова позиция. Повторете 15 пъти. След това седнете с опънати напред крака, коремът да е стегнат, рамената изправени. Свийте краката така че петите да се доближат максимално към дупето. И това повторете 15 пъти.

Закръглена
Закръглени са жени като актрисата Кели Брук – с тънка талия и почти равни рамене и ханш. Ако сте като нея, трябва само да пазите апетитните си извивки с балансирана диета и леки упражнения. Яжте плодове, зеленчуци, бобови и зърнени храни, но не повече от 2000 калории на ден.

ДИЕТА
Прясна плодова салата Обяд : сандвич от задушена сьомга и пълнозърнест хляб Вечеря: пиле със зеленчуци и ориз Лека закуска: ябълки, круши, слънчогледови семки.

ТРЕНИРОВКА
След 5 мин загрявка, легнете по корем. Поставете ръцете отпред така че да облегнете челото си на тях. След това вдигнете единия си крак така, че коляното да образува прав ъгъл. Стегнете бедрата и изтласкайте с пета към тавана. Повторете с другия крак. После се качвате на степера. Докато работите с краката, машината ще поддържа гърба ви изправен, а главата и врата отпуснати. Започнете с 30 стъпки, увеличавайки до 50 на всеки крак.

Ябълка
Ябълка е Дрю Баримор и е точно обратното на крушата – тези жени са с широк торс, пълен бюст, завидна талия, як гръб и малки, плоски дупета. Склонни са да складират тлъстинки около кръста и са предразположени към подпухване. Ако сте като Дрю, придържайте се към диетични храни, за да избегнете “ефекта на балона”,т.е.да направите шкембе. Избягвайте пшеничните и млечни продукти 2 седмици – веднага ще видите разликата.

ДИЕТА
Закуска: овесена каша, приготвена с вода или ръжен хляб с малко сладко Обяд: Салата, полята със зехтин, която да включва леблебия, бял боб, леща или кафяв ориз. Вечеря: задушена риба или пилешки гърди на скара със зеленчуци. Лека закуска:резенчета сурови зеленчуци

ТРЕНИРОВКА
5-минутна загрявка. Поставете някоя по-тежка топка до стената и легнете по гръб. Сложете петите си върху топката. Натиснете с тях топката и я издърпайте бавно под себе си поне на 20 см, после я върнете обратно. Мускулите на краката и дупето се стягат с подскоци.