Фалит застигна огромния ваканционен комплекс "Рич деди енд Спа", които се строи от няколко години в местността Кротиря в Поморие. Бургаски съдебен изпълнител обяви за продан комплекса, който е завършен на етап груб строеж.

На търг ще бъдат разиграни 184 апартамента плюс обособени площи за обществено обслужване, както и прилежащ терен от 8,8 дка.

Началната цена е 10,2 млн.лв. Това прави по 204 евро на кв. м. за целия комплекс - РЗП е 25 512 кв. метра с ДДС, съобщава в. "Преса".

"Рич деди енд Спа" е второто по големина, изчислено по брой жилища, фалирало ваканционно селище в България. Най-голям е апартаментният комплекс "Бялата лагуна" край Каварна, който се състои от 186 апартамента и бе пуснат на публичен търг неотдавна.

Проблемите на "Рич деди енд Спа" започнаха през 2009 г., когато строителството беше в начална фаза. Инвеститорът "Гудвин" още тогава закъса с плащанията към строители и доставчици. След това ваканционният комплекс периодично беше пускан на публична продан, но или нямаше интерес, или собствениците в "Гудвин" успяваха да разсрочат борчовете си. Акционери в дружеството са украински и латвийски бизнесмени.

Сегашният търг е заради необслужван кредит на компанията инвеститор към Българската банка за развитие. Държавният трезор финансира изграждането на комплекса със заем от 4 млн. евро, отпуснат през 2008г.