Екологичната служба на руската столица Москва обяви днес и утре червен код поради високата за нейната географска ширина температура – около и над 34 градуса и увеличената концентрация на замърсен въздух, съобщи ИТАР – ТАСС.
Лекари съветват живеещите в града да бъдат особено внимателни за своето здраве. Особена опасност представляват високите температури и замърсеният въздух за възрастните, за страдащите от сърдечни проблеми, инвалидите, бременните жени, както и хората със задух и с нарушен обмен на веществата.

За тях се препоръчва да си останат по домовете. Според метеорологичната служба на Русия ситуацията в Москва е предизвикана от слабо подвижен антициклон, който блокира движението на въздуха над града и пречистването му със свеж.

Според прогнозите днес между 15 и 18 часа ще има най- висока степен на замърсеност на атмосферния въздух и увеличаване концентрацията на озон, като на места границите на допустимите норми ще бъдат надхвърлени. Очаква се и опасно ниво на ултравиолетовото лъчение.

Ситуацията в Москва ще остане същата и утре, предупреждават еколози. Те съветват московчани да прекарат почивния ден извън града, в близост до реки и езера, където въздухът ще е по- чист.