Край граничния турски град Мардин започна изграждането на стена срещу нелегални бежанци от съседна Сирия.

Стената ще бъде с височина 2 метра и дължина около 2.5 км., с телени заграждения, видеокамери и сензорни датчици. Твърди се, че този район е най-често използваният за прехвърляне на бегълци, оръжия и наркотици. Въпреки, че една голяма част е минирана с противопехотни мини, това не спира бежанците.

В района също битуват безпокойства, че сирийската разузнавателна служба Мухабарат може да използва тесните си връзки с определени терористични организации в Турция, за да извърши всякакъв вид нападения на турска територия, включително такива, в които да бъдат използвани химически или биологични агенти, възползвайки се от тези нелегални пресичания на границата. Твърди се също,че определени села по границата се намират под контрола на контрабандисти и бежанци.

Фуат Каракуш, депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, смята, че изграждането на загражденията е необходима мярка. "Нашата толерантност определено не е безгранична. Не е лесно да различиш онези, които бягат, за да спасят живота си, и тези, които злоупотребяват с готовността на Турция да приеме бежанци", каза той. Преди време Гърция също изгради стена по сухопътната си граница с Турция, за да се предпазва от потока нелегални емигранти.