Хотелиерите по Черноморието предприемат политика на задържане на нивото и дори отстъпки от цените за най-активния летен сезон, предизвикано най-вече след събитията в Украйна от последните месеци. Така цените се връщат на нивата от 2013 година и повишението през януари и февруари с около 5-10% вече не е факт.

Очаквания отлив на туристи предизвика предпазливост дори у собствениците и управителите на големи, утвърдени вериги хотели в най-популярните курорти. Към момента двойна стая в хотел в Слънчев бряг в най-активния сезон струва между 70 и 100 лева, като в по-слабите дни до началото на юли и след края на август, сумата пада с около 20 %.

Подобна тенденция се наблюдава и при апартаментите. През август апартамент с една стая струва около 100 лв., което при пълна заетост от 4 човека възлиза на 25 лв. на човек.

Изключение правят вилите, които са отчитат поскъпване в цената спрямо миналата година. Това е така, поради факта, че търсенето на подобен тип обекти е голямо и започва от рано – още от средата на март и до края на юни те са заети за остатъка от сезона. Освен това предложенията от вили по Черноморието все още не могат да задоволят търсенето от страна на клиентите.

Тенденцията е вилите да се посещават по-скоро от българи, за сметка на хотелите, които привличат голяма част от чуждестранните туристи. Така, ситуацията в Украйна има по-малко отношение към този тип обекти, което им позволява да държат по-висока цена. Това сочи анализ на известен туристически портал на база 500 обекта във всички български морски курорти.