Бензиностанциите, които не спазват изискванията за качество на горивата, ще бъдат глобявани с 50 до 80 хил. лева. Всеки месец ще се извършват изненадващи проверки по обектите, увери председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

По думите му при правените до момента планови проверки, отклонения от нормите са открити при 5-6% от случаите. При изненадващите обаче те са от порядъка на 25-27%, което е в пъти повече от изискванията за качество.

„Това ни притеснява и затова всеки месец вече ще има проверки в областите – изненадващи за всички, включително и за нашите служители“, заяви Цанков пред TV7.

Той обясни, че основният проблем е смесването на бензин и дизел или обратното. По думите му в повечето случаи това става заради лоша техника при транспортирането. Санкциите по закон са 10 хил. лв. на параметър, обясни още Цанков. Ако няма достатъчно биогориво глобата е 50 хил. лева.

В началото на седмицата в 3 от общо 12 проверени бензиностанции в Кюстендилско са намерени несъответствия с нормите за качество на горивото и са наложени актове в резултат на изненадващи проверки.