Едва 18 линейки обслужват двумилионна София. На този фон - автопаркът на Народното събрание неколкократно надхвърля броя на колите, с които се спасява човешки живот – там има повече от 100 автомобила.
Ниското заплащане и липсата на лекари все още са сред най-големите и неразрешени проблеми в Спешната помощ. В системата в цялата страна към настоящия момент има прекалено свободни работни места. В България в момента има 389 линейки, а част от тях трябва незабавно да бъдат сменени с нови, съобщи bTV.

„Съгласна съм, че е абсурдно, но ще коментирам проблема само от нашата позиция - и екипите, и линейките ни са малко. За Спешна помощ трябват нови линейки с пълно оборудване”, обясни зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Светла Богданова.

Според експерта от Здравното министерство Максим Гайдев броят на линейките и този на колите на депутатите са различни теми. „Все пак депутатите са с различен режим на обслужване, а пък Спешната помощ работи на други начала. В България от много години насам, въпреки че постоянно издигаме лозунги, че много правим за човека, като че ли човекът ни остава последна грижа”, коментира Гайдев.

Според депутата от БСП Петър Мутафчиев е редно линейките да са повече. „Не знам защо е така, за първи път от вас го чувам. Не е нормално,” посочи той.

Съпартиецът му и бивш министър на здравеопазването Радослав Гайдарски пък заяви, че „линейки има колкото искате и са добре оборудвани”. „Това са линейките, които закупихме, когато аз бях министър”, допълни той.

„Трябва да се направи спешно достъп на линейките до спешната помощ. Неслучайно и миналата година тук в София бяха открити филиали на спешна помощ в крайните квартали”, коментира бившият здравен министър от кабинета „Борисов” Десислава Атанасова.

Линейките трябва да се сменят с нови на всеки две или три години, но пари липсват. Заради непривлекателното заплащане дори и по-големият брой линейки не би решил проблема. „Не сме в кой знае какво цветущо икономическо положение, за да обещаем на колегите кой знае какви благинки, но това което за момента екипът на министерството е предвидил, е увеличение,” посочи Максим Гайдев от Министерството на здравеопазването.

Според плановете на здравното ведомство, догодина заплатите може да бъдат увеличени с 10 процента. В столичната Спешна помощ свободните работни места са 95, в страната - 230. Общият брой на линейките в цяла София е 40. Не повече от 18 могат да бъдат в движение, защото няма достатъчно екипи.