Изглежда, че любовта наистина е сляпа и това е нещо хубаво, ако искате връзката ви да продължи.

Психолозите казват, че тайната на щастливия брак е да бъдете убедени, че съпругът или съпругата ви е по-привлекателен, отколкото е в действитлност.
Д-р Вирен Суами, от Уестминстърския университет в Лондон заяви: "Когато човек е влюбен, той идеализира обекта на любовта си. Тогава оценяваш партньора си като по-атрактивен".

Той добави и че

в любовта хората са склонни да смятат, че партньорът им изглежда по-добре от тях самите.

"Това е изключително важно за еволюционната психология. Мислиш си: "Справям се добре". Обикновено, това да мислиш, че излизаш с някой, който е изклюително привлекателен, това те кара да се чувстваш щастлив и повишата самочувствието ти.
Ако не идеализираш партньора си, това може да е сигнал за някакъв проблем. Можете да прецените доколко е стабилна връзката ви по това доколко идеализирате партньора си.

Идеализацията на човека до теб почти може да се смята за индикатор за това колко любов има във връзката",

обяснява д-р Суами.

Въпреки, че хората идеализират любимите си най-много в първите три месеца на връзката, ефектът продължава и след това.
Психолозите наричат този феномен "ефектът ореол", което означава, че ако някой се възприема като човек имащ до себе си привлекателна личност, този някой приема и себе си като физически привлекателен.

Теорията на д-р Суами е подкрепена от холандско проучване от 2011 г, в рамките на което 70 двойки са били помолени да оценят външния вид на партньорите си и на напълно непознати хора.
Резултатите показали, че хората поставят по-високи оценки на партньорите си, приписвайки им дори несъществуващи качества.