"Това е истинско изобилие - всичко хубаво, и то по две", казва с усмивка Заки от "Авеню", който е ментор във втория сезон на "Х фактор" у нас, след един от кастингите в първия кръг на риалитито. По две, защото говори за близначките Александра и Владислава Димитрови. Те представят една от най-известните песни на Kings of Leon, и то по такъв начин, че и четиримата членове на журито не могат да спрат да местят погледите си от едната на другата в захлас, а публиката е на крака. Алекс и Влади не само се класират за следващия кръг, но се нареждат и сред финалистите, допуснати до концертите на живо.

17-годишните момичета са почти неразличими, но само за първите няколко минути. После Алекс посочва малката бенка от дясната страна на лицето си, която я различава физически от сестра . Друга отличителна черта е един почти невидим белег над горната устна на Александра - спомен от Влади, лудото им детство и една топка. Иначе и двете изглеждат еднакво екзотично. Имат сенегалска жилка три поколения назад, а ситно къдравата коса получават от дядо си. Той е цигулар, а тъй като в семейството няма друг музикант, вероятно и това наследяват от него.

За дарбата си Влади и Алекс разбират в началното училище. Основно пеели в хора, но често се случвало да изнесат по някое музикално представление в тоалетната в междучасието. Не му мислили много и избрали музикалното училище. Само за 2 месеца уроци по солфеж влизат в профил фолклорно пеене. Едва преди една година се преместват поп и джаз пеене в класа на Роберта.
Да се явят на кастинга в "Х фактор", решават в последния момент. По това време точно разработват аранжимент на песента Use somebody, с която се представиха пред журито.
"Вярвахме, че ще минем първия кастинг. Вярваме си и сега, защото няма други млади, съвременни певци близнаци", казва Алекс, а Влади я допълва "Отличаваме се".
Усещат обаче, че още са в процес на сработване, защото нямат много опит заедно. От двете им Влади е по-разконцентрирана. За сметка на това Алекс насочва цялата си енергия в това, което прави.

Всъщност музикалното риалити донякъде и събира близначките. Преди него те дълго време се виждат от дъжд на вятър. Едната причина за това е, че живеят отделно
една от друга Алекс все още е вкъщи при родителите си, докато Влади е на квартира, защото иска да е самостоятелна. Дели я с китариста Радослав Славчев, но не са гаджета, просто така им излиза по-евтино с наема. Фактът, че Александра не е пълнолетна, не притеснява родителите им. Те имат пълно доверие и на двете си дъщери.
Другата причина е, че между тях винаги има надпревара.

"Х фактор" е една възможност и да се обединим. Ние сме две - в това ни е силата", обяснява Владислава.

В момента момичетата са в 12-и клас и им предстоят матури и кандидатстудентски изпити. Освен задължителния изпит по български език и литература, те са избрали да държат зрелостен изпит и по философия. Заедно избират и университета - театралната академия. Убедени са, че актьорската професия им харесва, защото вече имат опит в тази област. Миналата зима участват в театрално-танцовото представление "Мрън, мрън... нека говорим за нас" на сцената на "Сфумато". Хореограф на проекта е мъжът на Роберта Росен Михайлов. Доскоро ходели и на подготвителни уроци по актьорско майсторство, но ги прекъсват заради участието в "Х фактор". От продукцията обаче изцяло се съобразяват с техните ангажименти в училище.

Някъде между другото сестрите се надяват да успеят да реализират още една от мечтите си - да направят музикален акустичен дует. В него искат да си акомпанират сами, докато пеят. Освен пианото, което е задължителен инструмент в музикалното училище, Алекс свири на акустична китара, а Влади на баскитара.

Родителите на близначките напоследък ги подкрепят, но невинаги е било така. Съвсем в началото, когато избират да учат музика, майка им и баща им не са особено щастливи от техния избор. Предпочитат дъщерите им да изберат по-сериозна професия, но не се бъркат в решенията им. Майка им Славка ги подкрепя една идея повече от баща им Михаил. В момента, в който кандидатстват в музикалното училище, тя е почти постоянно вкъщи. Причина за това е бъбречна недостатъчност, заради която се налага 5 години подред да ходи на хемодиализа.

"На 26 ноември 2009 г. се обадиха, за да кажат, че има донор за нея", разказва Влади. Операцията е насрочена за следващия ден. Момичетата помнят датите отлично, защото денят на трансплантацията съвпада с рождената им дата. "Това е най-якият
подарък на света - майка ти да е здрава", добавя щастлива Алекс.
Макар че по-голяма радост от това едва ли има за момичетата, засега те се отдават на емоцията на риалитито. Харесват всички финалисти и категорично отричат да има конкуренция между тях и другите близначки във формата Глория и Яница, които също са финалистки.

"В хубавия смисъл на думата има надпревара. "Х фактор" е една кошница и там има всякакви плодове и това е хубавото. Те пеят хубаво и ние пеем хубаво. Тепърва ще започнат сравненията и това е нормално, но Бог е създал хората и конкретна публика за конкретната музика", обяснява Влади.