Активисти на "Грийнпийс" – България излязоха на мирен протест пред паметника на Съветската армия.

Десетина души с плакати под надслов "Да защитиш Арктика не е престъпление!" започнаха да се събират, за да подкрепят протестиращите по целия свят свои съмишленици.

Деница Петрова, организатор на протеста, заяви исканията им: да бъдат освободени задържаните преди месец в Русия 30 души, които протестираха в защита на Арктика срещу руската петролна платформа на "Газпром". Намират се в 5 различни затвора, грозят ги 15 г. затвор заради обвинения в пиратство, заяви тя. Единственото им "престъпление" е, че са искали да защитят Арктика от разрушение.

Освен екипажа на Грийнпийс е имало задържани още видеооператор и фоторепортер на свободна практика. Ето защо организацията очаква солидарност и от хората, свързани с тази професия. В социалните мрежи вече над 200 души са изразили подкрепата си.

Над 100 града по света днес излизат граждани на протест с едно-единствено искане: освобождаването на активистите на неправителствената организация.

От над две седмици целият екипаж на кораба "Arctic Sunrise" е задържан в пристанищния град Мурманск, след като плавателният съд беше превзет във въоръжена акция на руските власти.

На 19 септември всички те, както и един фотограф и един оператор на свободна практика бяха задържани след протестната им акция в защита на Арктика срещу руската петролна платформа на "Газпром". От неправителствената организация твърдят, че в момента на задържането корабът се е намирал в международни води и именно поради тази причина действията на руските власти незаконни.

На 2 октомври руската прокуратура повдигна обвинения в пиратство срещу активистка на "Грийнпийс" Ана Паула Алминхана от Бразилия и видео-оператора Киерон Брайан от Великобритания. Обвинения има повдигнати и срещу 59-годишният австралиец Колин Ръсел. Наказанието в подобни случаи може да е до 15 години затвор.