Новата политическа реалност беше създадена не от приказките, а резултатите от европейските избори. За тях не трябва да си затваряме очите. Това заяви Сергей Станишев, предаде репортер на БГНЕС.

С изненада прочетох позицията на Лютви Местан от вчера. Имахме разговори с него за резултатите от вота и неговите последици, добави Станишев. Ние спазихме нашето обещание за формиране на програмно правителство начело с Пламен Орешарски, добави Станишев.

Това правителство беше направено за икономическото развитие и развитие на демокрацията в страната, както и за социалното размразяване, посочи лидерът на БСП. Правителството постигна немалко резултати по отношение на възстановяването на нормалния политически процес в страната, както и запазването на фискалната стабилност и даване глътка въздух на бизнеса с връщането на ДДС. За всички тези мерки настояваше БСП, категоричен е Станишев.

Формулата програмно правителство до голяма степен се изчерпа, констатира той. Не са важни сроковете, самото им поставяне демотивира министрите и държавната администрация и не позволява да се провеждат дълбоки реформи във всички сектори. Всички са се вторачили в един въпрос, каква е датата на предсрочните избори. Тя се представя като решение за всички болести и проблеми на България, каза Станишев.

След провеждането на едни предсрочни избори ни очаква фрагментиран парламент и оспорена легитимност, заради самата среда създадена в българското общество. Европейските избори очертаха проблемите на демокрацията в страната, категоричен е Станишев.

Превръщането на изборите в пазар е тежка диагноза и тя изисква лечение, смята Станишев. Време е всеки да поеме отговорност за бъдещето на страната, убеден е той. Необходима е легитимност, която се постига само, ако гласът на хората тежи. Рестартът на държавата изисква промени законодателни, ако трябва и конституционни, за да се въведе задължително гласуване, каза Станишев.

БСП винаги е отстоявало, че изборите са право на хората, ние се обявихме и против фалшивото задължително гласуване, предложено от ГЕРБ. Има нужда от действително масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце. Смятам да потърсим политическа подкрепа и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили. Убеден съм, че сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите, те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и за хората. БСП никога не се е плашила от избори, ние ще проведем консултации и с нашите партньори за подкрепата на правителството и с другите политически сили за предсрочни избори - кога това би било най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането за една година е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на по-дългосрочни приоритети. Отговорното отношение към държавата изисква да се решат важни задачи сега и днес, да се носи отговорност за решаване на проблемите на хората, заяви Станишев.

Тезата на ГЕРБ избори сега незабавно не смятам, че е уместна. Смятам, че изборите не бива да бъдат протакани, при условие, че няма достатъчно обществена подкрепа за по-цялостна политика, необходима за страната. Трябва да се направи необходимото и в разговорите и с политическите партии и с президентската институция да се дадат възможности следващата година да се посрещне бюджет, който е приет от нов функциониращ парламент, който да може да приеме приоритетите на ново правителство. Но нито един от сценариите не е еднозначен. Трябва да се направят политически разговори и на базата на тях да се даде стабилност на държавата, добави Станишев.