Вече повече от десетилетие подстригват в Мулен руж (Moulin Rouge). Но двете жени от Квебек ще трябва да преименуват малкия си фризьорски салон. Известното парижко кабаре ги заплаши със съд.

"Това е като Давид срещу Голиат", оплаква се Каролин Кутюр по телефона. През 2002 година в селцето Козапскал тя отваря свой малък бизнес заедно с приятелката си Присила Туркът. Селцето е на около 650 километра североизточно от Монреал.

И тя и аз сме артисти. Тя пише романи, аз пея джаз. Казахме си: "Хубаво е, това е артистично име".

Отвъд почитта към храма на френския канкан, избраното име на фризьорския салон е напомняне за местната история на този малък кът на страната, разположен в сърцето на богатата на сьомга долина.

"Когато бях дете, в съседното село имаше хотел, наречен Мулен руж (Червената мелница), и когато той изгоря, отвориха малка столова, малка закусвалня. Работила съм там, в малкия Мулен руж, казва Каролин.

Така че, когато малкият ресторант бил затворен, отворили фризьорски салон, той станал известен с това име ... Но каква била изненадата на Каролин и Присила, когато миналата седмица получили дълго послание от адвокатска кантора в Ню Йорк от името на парижките кабарета. Те ги предупреждавали да променят името най-късно до следващия април.

" Адвокатът обясни, че името е интелектуалната собственост и ние нямаме право да го ползваме", описва съдържанието на писмото Каролин, която смята, че регистрацията във фирмения регистър в Квебек гарантира законността на дейността им.

"Това ни притеснява, вече 11 години ние използваме името, клиентите са свикнали", казва Каролин. "Ние ще бъдем принудени да сменим името, не искаме да се впускаме в големи противоречия, ще направим това, което казват. "И все пак трябва да намерим ново поетично име", завършва тя.