Специалистите от агенцията за национална сигурност на САЩ са открили начин да заобикалят системата Тор (The Onion Router -Тоr), предназначена за анонимна връзка през интернет и така да получат достъп до конкретни компютри, става известно от поредната публикация на бившия сътрудник на американските служби Едуард Сноудън в Гардиън (Guardian).

С помощта на услугите предлагани от Tor потребителите могат да комуникират онлайн в условията на максимална анонимност. Основната причина за съществуването на проекта е желанието да се осигури безопасна среда за комуникация на различни активисти, които могат се окажат в беда, ако бъдат идентифицирани. Мрежата се използва и от хора с незаконни намерения. Хакерите редовно осъществяват атаките си чрез нея, за да намалят шансовете да бъдат заловени. През Tor минават и доста пиратски файлове.

Според някои експерти използването на Тор заедно с други системи позволява да бъдат заобиколени програмите за мрежово проследяване, включително американската Призма. Тор е създадена по поръчка на ВМС на САЩ на основата на отворен код, с цел да покажат прозрачността й. Използването на външни разработчици значително увеличи потенциала на проекта.

Според информацията на Сноудън, публикувана в британското издание АНС е разработила механизъм за разпознаване на използващите системата. От публикацията става ясно, че все пак не е бил получен достъп до ключови функции на Тор.

"Ние никога няма да сме в състояние да свалим анонимността от всички ползватели на Тор в реално време. Нашите служители могат да направят анализ и да установят само незначителна част от тях", се казва в специалната презентация на АНС с гриф "строго секретно".

Във вторник властите на САЩ затвориха интернет магазина Silk Road ("Пътят на коприната"), специализирал се в продажба на нарокотици през анонимната мрежа Тор и арестуваха собственика на магазина.