Да има таван на лихвите за бързите кредити до 400 лв. предлага депутатът от БСП Кирил Добрев. Идеята е, че трябва да има законов регламент и този вид кредити да подлежат на контрол и регулация.
Става въпрос за заеми, отпускани от небанкови финансови институции и заложни къщи, защото сумите до 400 лв. не се водят банков кредит, обясни Добрев.
Той предлага, ако средният банков лихвен процент е 8,9%, бързите кредити да се дават с до максимум 2-2,5 пъти по-голяма от тази лихва. Вярно, тук рискът е по-голям, но лихвеният процент пак ще е по-голям от този на банките, обясни соцдепутатът.
"Говорил съм с хора, които вземат подобни кредити - обикновено искат 70-100 лв., за да си платят сметките, а след това връщат 140 или 200 лв. Лихвите за 2 месеца в момента отиват над 100%", заяви Добрев пред "24 часа".
"Секторът на небанковите кредити в момента върти близо 1,5 млрд. лв. Колкото по-беден е един народ, толкова повече се увеличава работата на подобни финансови институции, а те спекулират", допълни Добрев. Предстои той да обсъди идеите си с парламентарната група на Коалиция за България.
В момента няма ограничение за лихвите, които начисляват фирмите за бързи кредити. Оскъпяването с всички разходи стига и над 400% годишно. Отделно тези, които отпускат заеми до 400 лв., често имат такси за забавено плащане, няколко пъти по-високи от лихвата, както и за предсрочно погасяване. От тях клиентът не може да се откаже в 14-дневен срок. Причината е, че не са в обхвата на закона за потребителския кредит.