Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще наложи вето на параграф 12 от Закона за досиетата, ако той бъде приет от парламента. Не мога да подкрепя връщането назад, не мога да подкрепя параграф 12, заяви държавният глава пред БНТ.
Разделението на нацията не може да е цената на успеха на когото и да било от политиците. Народът не може да бъде разделен - той не е разделен за европейското бъдеще на нацията, ние искаме институции, достойно място, просперитет. България днес, през 2013 г., очаква повече, хората искат прозрачност, каза още президентът. Той отново подчерта, че не държи да е силен президент, а полезен президент - президентът нито бил посредник, нито заемал страна.
Чрез инициативата "Диалог на гражданите" поканих всички - всеки трябва да бъде чут. На диалога с гражданите поканих всички протестиращи - тези, които са против правителството на Орешарски, и тези, които го подкрепят. Всеки имаше възможността да бъде чут. Това беше много полезна инициатива, която помага за съединението на нацията, подчерта той.
Когато има криза и тя е всестранна, гражданите посочват проблемите, а политиците обещават да ги решат и това им е работата след като ги изберат. За съжаление това не става и то по вина на всички политически сили, в това число и на ГЕРБ, каза още Плевнелиев. Няма невинни в тази ситуация от днес, а и отпреди няколко дни, когато Народното събрание не можа да събере кворум и да работи, смята президентът. При това положение няма виновни и невинни, всички носят вина за случващото се.
Според него трябва да има баланс между хватките в парламента, блокирането на дейността му и свършената работа, уточни Плевнелиев. Той припомни, че при февруарските събития е помолил Борисов да не подава оставка, въпреки че тогава интересите на партията са били точно обратни, тъй като не застава на ничия страна.
Олигарсите в България са една шепа хора, те зависят изцяло от държавата, те така забогатяват, твърди Плевнелиев. Той призна, че е бил член на няколко търговски камари, че познава много богати хора и смята, че не всеки богат човек е олигарх.
Плевнелиев не пожела да каже имената на хората, които смята за олигарсите. Според него по-важно е да се намери решение на проблема, а не да се отправят обвинения.
Президентът категорично подчерта, че няма разделение между него и вицето му Маргарита Попова.