Американският автомобилен гигант "Дженерал моторс" (GM) уволни вицепрезидента на компанията и няколко други високопоставени служители, отговорни за дефектите в системата на запалване, предаде Ройтерс, позовавайки се на вътрешни източници.

Концернът обяви, че изтегля 2,6 милиона автомобила през февруари тази година, въпреки че е знаел за наличието на дефект още през 2004 г. Изпълнителният директор на концерна Мери Бара обяви, че уволнява 15 служители, които показали некомпетентност при производството на потенциално опасните превозни средства, но отказа да обяви имената им.

Както беше съобщено по-късно в световните медии, уволнени са вицепрезидентът, отговарящ за екологичната устойчивост Майкъл Робинсън, главният директор на отдел "Аварийна безопасност" Гей Кент и директорът за изследване на техническата безопасност на продукцията Кармен Бенавидес.

Компанията ще изплати обезщетения на всички пострадали в резултат на дефектите. Експерти изчисляват, че сумата може да достигне 1,5 милиарда долара.