Шестчасов емоционален разговор в сряда вечер е решил съдбата на правителството на Пламен Орешарски. Основни участници в срещата са били Сергей Станиишев и Лютви Местан, твърди източник от кабинета.

Преди дни лидерът на БСП е имал една среща с Ахмед Доган след изборите. Лансиран е бил вариантът да се прави силно партийно правителство на червените начело със Станишев. Почетният председател на движението категорично е отхвърлил този вариант.

В сряда вечер Сергей Станишев е предложил да се сформира второ правителство в рамките на този парламент, което да бъде „силно социално". Партньорите му от ДПС са задали въпроса с какви пари ще изпълни програмата си едно такова правителство.

Един от аргументите срещу сформирането му са били спрените европейски пари. БСП са поискали да ръководят в евентуалния втори кабинет социалните и ресурсни министерства, като министерството на труда и социалните грижи, както и на околната среда и водите, които в момента са в квотата на ДПС. Било е поставено условие МВР също да бъде поето от силна партийна червена фигура. БСП приема Цветлин Йовчев като фигура, близка до ДПС.

Движението категорично отхвърлило и варианта силен социален кабинет и така се стига до изненадващата пресконференция на Местан в четвъртък сутрин. Станишев вика депутатите си тази сутрин в 8,30 часа, за да ги информира за своето решение. Около 8 часа снощи се появи позицията за БСП за избори през август.

Най-близката дата за избори е ноември или декември, смята един от лидерите на БСП.