Ислямисти подпалиха черква в кенийския пристанищен гр. Момбаса и четирима души загинаха, след като полицията откри огън и използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи срещу убийството на известен мюсюлмански свещеник в града.

Безредиците избухнаха, след като неизвестни лица убиха шейх Ибрахим Исмаил и трима негови познати в четвъртък вечерта. Убийците открили огън от преминаваща кола, покосили жертвите си и изчезнали в неизвестна посока.

В петък разгневените от убийството ислямисти се събраха в и около джамията Масджид Муса, чиито духовни водачи са обвинявани за връзки с екстремистите от групировката Ас Шебаб. Терористи от Ас Шебаб превзеха миналия месец търговски комплекс в столицата Найроби и взеха за заложници над 1000 души. По време на обсадата и акцията по освобождаването на заложниците загинаха 67 души.

Убийството на шейх Исмаил беше извършено със същия почерк като това на друг радикален ислямски духовник – Абуд Рого Мохамед, през 2012 г. Исмаил беше приеман за негов наследник.

"Няма да позволим на непокорни младежи да превземат града", заяви началникът на полицията на Момбаса Кипкемои Роп. По време на безредиците са арестувани 24 души.

Ислямисти подпалиха черква на Армията на спасението, но огнеборците успяха да спасят храма.

Към края на петъчния ден безредиците стихнаха като от националния кризисен център съобщаваха за спорадични сблъсъци и инциденти, при които младежи замерват силите на реда с камъни.

Радикалният свещеник Абубакер Шариф Ахмед, известен като Макабури /Смелия – бел. ред./ обвини полицията, че е екзекутирала шейх Исмаил и неговите приятели: "Полицията избива хора и твърди, че води война срещу тероризма. А става дума за война срещу исляма. Тези хора бяха екзекутирани". Смелия, както и Рого, са в списъка за ограничаване на пътуванията им, издаден от ООН заради набирането на доброволци и финанси за Ас Шебаб.