Неочакван ход подготвят ръководните фактори на БСП. Kай-високите етажи на властта в Столетницата разкриха, че червените обсъждат няколко възможни маршрута към очертаващите се като неизбежни парламентарни избори.
Най-елементарният вариант - приемане на позицията на ДПС, всъщност е най-неудобен за левицата. Той би обезсмислил призива, който във вторник обедини социалистите на Изпълнителното бюро - България да разбере, че именно те, а не Лютви Местан и компания, управляват страната. Дори и да се стигне до подобно решение, то първо трябва да мине през одобрението на червения пленум в събота.

Точно затова в редиците на БСП планират неочакван ход. Той трябва да бъде готов до петък, когато в 10.30 часа ръководството ще даде пресконференция в Народното събрание. На "Позитано" 20 все повече се налага тезата за задържане на властта до последно. Предвид събитията от днес, отказ от разформироване на кабинета би бил повече от изненадващ. Възможно е и той да провокира съперниците на БСП да дадат публичност на евентуалните задкулисни отношенията помежду си. Това пък би ориентирало електората в дебрите на политическото задкулисие, което да лъсне далеч преди парламентарните избори.

Изненадата може да дойде и от самия Пламен Орешарски. Премиерът нееднократно е заявявал, че ще се откаже от поста си, ако загуби подкрепа в Народното събрание. Предвид намеренията на ключовия фактор ДПС за предсрочен вот, оставката на Орешарски вече е на дневен ред в централата на БСП. Неофициално от социалистическите редици бяха категорични пред БЛИЦ, че крайното решение ще бъде взето от Станишев. "Очаквайте неочакваното", заявиха от "Позитано" и за да подсилят загадката, подчертаха, че никой от факторите в червено няма да говори по темата до петък - 10.30 часа.