Руският милиардер Андрей Мелниченко се опитва да осъди за 100 милиона долара компанията, която лошо боядисала 120-метровата му яхта, съобщи в. "Дейли мейл".

Яхтата на Мелниченко, която преди няколко години порази обществеността с екстравагантния си вид, е пострадала от небрежността на работниците от фирмата Dulux, принадлежаща на Akzo Nobel. Щетите са за 100 милиона долара - именно толкова според Мелниченко му дължи компанията, оставила след боядисването грозни наслоения и ивици по корпуса.

Akzo Nobel вече веднъж е пребоядисала яхтата за своя сметка, но Мелниченко не е доволен от резултата и сега възнамерява да получи компенсация чрез съда в Ню Джърси.

Според изчисленията на руския бизнесмен 25 милиона долара ще струва поредното пребоядисване на яхтата "А", кръстена в чест на съпругата на богаташа Александра Николич. Останалите 75 милиона долара са "неустойка", тъй като през тази една година и половина, колкото ще трае ремонтът, Мелниченко и съпругата му ще трябва да наемат друг плавателен съд. Очевидно най-голямата платноходна яхта в света, която милиардерът искаше да построи още миналата година, още не е готова.

"Моторна яхта А" - това е официалното название на плавателния съд. Теглото на яхтата е 5900 тона. Развива скорост до 45 км/час. Макар Мелниченко с всички сили да се опита да скрие съществуването на яхтата си, в света на яхтсмените "А" предизвика фурор.

Освен два басейна на носа и на кърмата на "А" има площадка за кацане на хеликоптери, плавателен съд - амфибия и гараж за автомобилите на собственика. Екипажът се състои от 35 души. На яхтата има над 100 аудиоколонки и над дузина плазмени панела, много от които са маскирани като огледала. Филмотеката на яхтата наброява повече от 2000 филма.

"А" е купена за 400 милиона долара. Издръжката й струва по 12 милиона долара на година. Мелниченко обаче може да си го позволи. В класацията на сп. "Форбс" той е на 6-о място сред руските милиардери. А и е готов на всичко за съпругата си. През 2005 година например за сватбата премести във Франция православен параклис. По желание на бъдещата булка той бе демонтиран от Подмосковието и на части доставен във Франция, където се състоя сватбената церемония.