Първият "чистач" на космически отпадъци може да бъде пуснат през 2018 г. с помощта на система за многократно изстрелване, която разработва швейцарската компания Swiss Space Systems /S3 /, съобщава сайтът Space.com .

Боклукът - излезли от стоя космически кораби и отломките от тях, отработените степени на ракети и ускорители, създават все повече и повече проблеми за космонавтиката. Сега НАСА следи в орбита 16 600 обекта с големина повече от 10 сантиметра. Вече са известни случаи на разбиване на сателити в резултат на сблъсък с космически отломки, а след това отломките стават още повече.

Компанията S3 смята да направи крачка напред за решаване на този проблем. Тя инвестира 15 милиона швейцарски франка в разработването на сателита "чистач" Clean Space One, който ще бъде създаден от учените от Федералното политехническо училище в Лозана. Сателитът с тегло 30 килограма се планира да стартира с помощта на кораб за многократно изстрелване.

"Мини-шатъла" ще излита на "гърба" на самолет Airbus 300. На височина от около 10 км той се отделя, запалва двигателите си, издига се на височина 70 километра, след което се отделя с еднократен бустер от сателита. Устройството е в състояние да изведе спътника в орбита на височина до 700 км. Космопланът и самолетът се приземяват на летището, от което са излетели.

Спътникът "чистач" ще събира космическите отпадъци с помощта на специално устройство и ще ги складира вътре в себе си. Когато камерата се напълни, спътникът се връща в атмосферата на Земята, където ще изгаря при падането, заедно със събраните отломки.