Канцлерът на Германия Ангела Меркел стартира проучвателни разговори в търсене на коалиционен партньор с останалите на второ място на вота социалдемократи.

Макар Християн-демократическият съюз /ХДС/ да триумфира след изборите, пет депутатски места не достигнаха на Мама Меркел, както я наричат германците, за да сформира сама кабинет. Сега губещите може да се окажат спечелили и разиграването на масата на политическия покер да се разтегне във времето. В навечерието на преговорите Меркел обеща честна дискусия и подчерта: "Европа и светът ни гледат... Имаме обща отговорност да съставим стабилно правителство". В редовете на ГСДП върви усилена дискусия дали да повторят опита си от мандата 2005-2009 г., когато управляваха заедно с десницата или да се опитат да възродят в опозиция своята партия със 150-годишна история. На преговорите днес ХДС и братският им баварски Християн-социален съюз /ХСС/ изпратиха по седем свои представители от "тежката артилерия" да разговарят с общо седем политици от социалдемократите. Никой от делегациите не каза пред медиите кой какво ще предлага и докъде е готов да отстъпи. Ако разговорите десница-левица се окажат неуспешни, Меркел разполага с план Б – да попита дали зелените, които са традиционни партньори на ГСДП, биха й станали младши коалиционен партньор във властта. Според коментар на в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" ХДС гледа на зелените като на реална алтернатива, а не ги използват просто, за да се заиграват с ГСДП. Шефът на социалдемократите Зигмар Габриел отправи предупреждение срещу възможни "тактически маневри и умишлено протакане на преговорите".

И двете страни, които се събраха днес около масата подчертаха, че разговорите ще са концентрирани върху политиката, не върху търгуването на министерски кресла. Сред ключовите елементи на предизборната кампания на социалдемократите бяха увеличаване на данъците за богатите, определяне на нивото на национална минимална работна заплата, таван за увеличаване на наемите и квота за жените в управленските структури. От блока ХДС/ХСС твърдо обещават да няма увеличаване на данъците – нещо, което беше потвърдено в четвъртък и от финансовия министър Волфганг Шойбле.

Макар и победени на вота, от ГСДП зависи ще има ли нова голяма коалиция. И левицата открито казва, че не се притеснява от политическо битие в опозиция, както и че ще поискат от Меркел да заплати скъпо, ако иска да ги има като коалиционен партньор през третия си мандат. Проблемът обаче е, че възможен брак по сметка десница-левица може да не бъде приет от мнозина членове на ГСДП. Нейните 470 000 членове така или иначе ще трябва да гласуват "за" или "против" коалиция. И ако вотът им е отрицателен, това ще означава партийното ръководство да си подаде оставката. В същото време повечето германци са за голяма коалиция.

Шефката на парламентарната група на зелените от предишния парламент Ренате Кюнаст каза, че нейната партия ще започне преговори с десницата идния четвъртък.

Но какъвто и да е изходът от преговорите Меркел по конституция има право да оглави служебен кабинет до сформирането на правителство на мнозинството. Колко ще продължи това не е ясно, а и основният закон на ФРГ не поставя срокове.