Носете знамето на националния отбор в сърцето си, пожела премиерът Пламен Орешарски на новите български европейски депутати по време на среща с тях в Централния военен клуб днес.
На влизане в Централния военен клуб премиерът отказа всякакъв коментар по актуални политически въпроси.

По-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан очерта няколко възможни сценария пред кабинета след евровота и обяви, че смята за най-удачен вариант правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка до четири месеца и до края на годината да се проведат предсрочни избори за Народно събрание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за незабавна оставка на кабинета. За възможно най-бързо назначаване на служебен кабинет и провеждане на избори настоява и Реформаторският блок. Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков днес повтори, че най-удачната дата за предсрочен вот е 26 октомври.
Вие ще работите в интересни времена, когато Европа в някаква степен е на кръстопът по отношение на тенденциите, които се наблюдават и бяха резултат от изборите – засилваща се вълна на евроскептицизъм и центробежни сили, коментира Орешарски пред евродепутатите.

Убеден съм, че ще намерите сили да засилите центростремителните, а не центробежните сили, призова той. В своето кратко приветствие премиерът обърна внимание на факта, че българската държава не е изпратила нито един депутат – евроскептик.
Пред нас стои и задачата да се поучим от миналото, заяви премиерът и съжали, че българите обичаме да разнасяме разногласията си извън страната. Никой не е спечелил от това, категоричен бе той.

Никога не е късно за ново начало, подчерта Орешарски и изрази надежди, че новите евродепутати ще намерят сили, умения и възможности да сложат необходимото за страната ново начало така, че в края на мандата да могат да кажат "Да, опазихме името и достойнството на нашата страна".

Независимо от очерталите се предсрочни избори, ние продължаваме да стоим стабилно на международните пазари,
коментира днес финансовият министър Петър Чобанов в отговор на въпрос на журналист дали има притеснения относно облигационната емисия предвид възможността да има избори.

На пресконференцията на ДПС днес бе заявено, че независимо кога ще бъдат предсрочните избори, това за което ще настоява ДПС е за достоен изход от властта и за това да оставим страната със стабилни публични финанси. Аз също ще настоявам за това, заяви Чобанов.
Ние нямаме друг избор, освен да оставим страната стабилна, а това условие изисква да продължим по пътя, по който сме поели с фискалната политика, заяви финансовият министър.

Петър Чобанов отбеляза, че в бюджета има предвидени буфери в разходната част, страната ни засега е фискално стабилна, а рисковете са управляеми. Той посочи, че двата конвергентни доклада на ЕК и на Европейската централна банка нареждат България в много добра позиция по повечето измервани показатели - дългосрочни лихви, бюджетен дефицит, равнище на държавен дълг.
Бюджетната процедура за следващата година е в ход, каза още Чобанов. При хипотеза за избори до края на годината следващото правителство е в правото си да приложи каквато реши бюджетна политика, но ще има подготовка в това отношение от сегашното правителство, добави той.
Изпълнението на приходите се подобрява, а следващите тримесечия ще носят все по-високи приходи, тъй като от дефлация постепенно се преминава към инфлация, посочи министърът на финансите. Той добави, че вътрешното търсене се ускорява и според данни на НСИ потреблението расте с близо 4 процента, а вътрешните инвестиции растат с 4,6 процента. Износът леко забавя своя растеж, като за това оказва влияние и работата на дирекция "Фискален контрол" за залавянето на фиктивния износ.

По публичната инвестиционна програма на правителството, в която в бюджета за тази година има отделени около 500 млн. лв., има стартирали над 100 проекта, информира Чобанов. Относно спрените пари по оперативните програми министърът коментира, че това се отразява негативно на бюджета и изрази надежда проблемите по-бързо да бъдат отстранени.

Ресурсът на кабинета, от гледна точка на експертния потенциал и на възможностите, които има, и на програмата, която предстои да реализира, не е изчерпан, коментира за БНР вътрешният министър Цветлин Йовчев.
"Но ако е изчерпано политическото доверие в този кабинет и, ако са изчерпани възможностите за стабилно функциониране на парламента,
то наистина трябва да се мисли в тази посока. Но това е въпрос, който трябва да решат политическите партии, които подкрепят правителството”, допълни още министър Цветлин Йовчев.

На въпрос има ли разумна алтернатива за България в момента, министър Цветлин Йовчев отговори: „Алтернативи винаги има. Да мислим, че едно правителство е единствено възможното, не е правилно. За жалост, това, което лично аз прогнозирах преди 1 година, че политическата обстановка е такава, че всеки следващ парламент и правителства няма да бъдат по-стабилни, мисля че ще се оправдаят. И все повече анализатори и политици виждат това. Но може би наистина, трябва да минем спокойно през един такъв период, през който да се намери едно ново равновесие в политическата сфера, което да отрази реално нагласата”.
„И следващият парламент и следващото правителство няма да работят в комфортна среда. Все още политическата система не е достатъчно стабилна и наистина трябва да се търси ново равновесно състояние, в което може да се получи стабилно управление и стабилни процеси за страната и за гражданите на България”, заяви министърът на вътрешните работи.