До седмица трябва да има един или няколко обвиняеми по делото за бюлетините за парламентарните избори, открити в печатницата в Костинброд, съобщи в петък пред журналисти в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров. Той бе на посещение в Брюксел, за да проведе срещи по повод предстоящия мониторингов доклад за България. Цацаров разговаря с главния секретар на Европейската комисия Катрин Дей.

През септември Цацаров и неговият заместник Борислав Сарафов увериха обществеността, че обвинения по това дело ще има. Все още не се знае обаче кой и за какво ще бъде обвинен.

В печатницата "Мултипринт" бяха открити 460 000 надпечатани бюлетини за парламентарните избори. Властите проведоха акцията в Костинброд през нощта преди деня за размисъл.

Засега от думите на ръководството на прокуратурата може само да се прогнозира, че обвиненията ще бъдат за неупражнен контрол на длъжностни лица от Министерския съвет върху процеса по напечатване на бюлетините.

По повод на разследването за незаконни подслушвания, извършени от МВР по времето на Цветан Цветанов, главният прокурор отбеляза, че приключването на проверката е свързано с изпълнение на съдебна поръчка от Великобритания.

По темата за предстоящия мониторингов доклад Цацаров коментира: "Общото усещане е, че ЕК ще представи следващия си доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка през януари догодина, а не до края на тази година".

Попитан какво очаква да бъде съдържанието на предстоящия доклад, главният прокурор отговори, че е умерен оптимист. "Трябва да бъдем реалисти, никой не може да очаква, че бихме стигнали до такива оценки в докладите, които да ни дадат основание да мислим, че едва ли не е възможно механизмът за сътрудничество и проверка да престане да съществува", коментира той.

Цацаров изрази надежда, че всички ефективни дейности, осъществени от Висшия съдебен съвет (ВСС) и от прокуратурата, ще бъдат отчетени. Той допълни, че на ЕК са представени конкретни документи и срокове какво е направено досега и какво се очаква да бъде извършено по препоръките в докладите.

Сред постиженията той открои осъществения функционален анализ на прокуратурата. По думите му на тази основа е изработен план за действие в държавното обвинение за следващите 18 месеца, който е одобрен от ВСС.

По темата за избора на нов главен инспектор, който вече една година е блокиран заради липса на консенсус в Народното събрание, Цацаров заяви, че трябва да бъде намерена и политическа воля. "Няма време за още отлагане, мислене и пазарене", коментира той. За препоръката на ЕК за случайно разпределение на делата главният прокурор заяви, че това може да се постигне с централизирана система в самия ВСС, а всичко друго е игра на думи.

В петък стана ясно, че Европейската комисия е прегледала сигнала на ГЕРБ за полицейските проверки на протестиращите около Народното събрание в началото на септември. В писмо до българската партия Катрин Дей уведомява, че тази информация ще бъде взета предвид при написването на доклада за България.