Няма парламентарна криза, но Народното събрание не може да продължи дълго да работи така. Това заяви зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов след заседание на парламентарната група на левицата, свикано заради проваленото заседание днес. На въпрос колко дълго може да издържат Стоилов каза: "В дни, седмици или часове да ви отговоря".

По този начин Народното събрание не може да издържи дълго, но ние смятаме то да работи ритмично. Ако не се осигури тази ритмична работа, тогава няма и основание да се търси продължаването на неговия живот, каза още Стоилов.

На два пъти тази сутрин БСП, ДПС и "Атака" не успяха да съберат кворум, за да започне парламентът работа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че при първата регистрация е "дал" 8 гласа в това число и своя за кворум, а БСП, ДПС и "Атака" имат общо 120 депутати.

В левицата са установили, че 7 техни депутати са отсъствали начело с лидера Сергей Станишев, като всички имали уважителни причини. По думите на Стоилов Станишев е подал вчера уведомление до председателя на Народното събрание Михаил Миков, че днес ще отсъства, но не уточни каква е причината.

От пресцентъра на БСП не са информирали медиите за предстоящи изяви на Станишев нито в чужбина, нито в страната, а за 14 часа следобед е насрочено заседание на Изпълнителното бюро на БСП, за да подготви дневния ред за пленума в събота. Тясното партийно ръководство не заседава без лидера на партията.

Не бягаме от отговорността си като най-голямата политическа сила, която подкрепя правителството, но кворумът е отговорност на всички партии, които смятат, че този парламент трябва да продължи работа, каза Стоилов. По информация на "Дневник" една трета от депутатите на ДПС са отсъствали - 13, лидерът им Лютви Местан също не беше в Народното събрание. От "Атака", която има 23 депутати, в залата са били 6-7 души без председателя Волен Сидеров, но не е известно колко са се регистрирали, разказаха присъствали в залата.

От БСП, ДПС и "Атака" видяха като основна причина ГЕРБ да не се регистрира за заседанието и то да бъде провалено въпросът към вътрешния министър Цветлин Йовчев за незаконното подслушване при предшественика му Цветан Цветанов. "Най-голямата парламентарна група днес се отказа от едно от най-важните средства, с които разполага опозицията – парламентарния контрол. След като тя се отказа да аргументира внесения от нея вот на недоверие, не трябва да се учудваме, че тези обичайни форми на контрол също могат да бъдат жертвани в името на определени тактически и политически цели", коментира Янаки Стоилов.

Цветлин Йовчев каза пред журналисти, че са установени тежки дисциплинарни нарушения при проверката в МВР за подслушванията. Тя е била разпоредена от служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова. Материалите от нея са предоставени в прокуратурата и е образувано досъдебно производство, каза Йовчев. И отказа подробности с аргумента, че единствено наблюдаващият прокурор може да даде данните за това какво се проверява.

Направили сме програма с мерки, по голямата част от които са изпълнени, някои дори предсрочно. До декември ще изпълним всички мерки, така че ще гарантираме, че няма да има тефтерчета и незаконно подслушване, декларира Йовчев.