От девет страни, които заедно с България въведоха пълната забрана за пушене на закрити места, пет вече са либерализирали режима. Това обяви депутатът от БСП Татяна Буруджиева пред Нова телевизия, след като вчера стана ясно, че левицата се готви да промени закона и да върне старото нормативно положение, при което имаше отделни зали за пушачи в заведенията.

"Законът като цяло остава да си действа. Промяната е в два момента - там, където заведенията имат отделна зала, която е достатъчно проветрена и с достатъчни условия, да може в нея да се пуши, и другото нещо е след 22 ч. - в баровете. Това не е крачка назад. Не бива да се притесняваме да поправим един закон, когато той не действа, не се спазва и се лъже. Няма какво да се заблуждаваме, всички сме ходили достатъчно по заведенията", коментира тя.

Буруждиева призна, че дори в парламента се нарушава забраната и в стаите на някои парламентарни групи се пуши.

„Въпросът е, че България не е София. Представете си какво се случва в една селска кръчма”, посочи Буруджиева. Тя бе категорична, че няма да се пуши навсякъде, а само в обособените за това пространства. В малките заведения и там, където няма такава възможност, ще остане забраната, уточни тя.

„Не разбирам защо постоянно трябва да действаме с тоягата. Трябва да има възможност за избор”, на мнение е депутатът.

„Има много сериозни данни как се отразява това нещо на бизнеса”, подчерта още Татяна Буруджиева.

На въпрос каква е позицията на ДПС, тя отговори лаконично, че нейното впечатление от водените разговори с ДПС е, че позициите не са абсолютно еднакви и че няма да взимат единно партийно решение.

В същото време тя уточни, че въпросът за промяна на закона ще бъде обсъден във вторник от парламентарната група на левицата и тогава ще се разбере дали идеята се подкрепя от повечето социалисти или не.