БСП ще си връща лимузината на Вожда с прокурор. От "Позитано" 20 ще занесат папка с документите на изчезналия "Пакард" на Георги Димитров в държавното обвинение. Така се надяват да си върнат легендарното возило, което радва янките в музей на 150 км от Чикаго, без да плащат и долар. "След като попълним всички документи и изчистим формалностите - предполагам, че ще трябва да се заведе съответната преписка, за да може и органите да си свършат работата", коментира пред "Стандарт" соцдепутатът Георги Свиленски. "Прокуратурата е работила по този казус, но ще влезем в контакт и с наблюдаващия прокурор, за да може да видим какво е необходимо от наша страна", допълни още той. Надеждата на червените е легендарната лимузина да се върне у дома и да стане най-ценният експонат в един бъдещ музей на ретро колите - защо не, редом до чайката на Тато.

Пакардът на Вожда е "емигрирал" зад океана с помощта на ченге. Говори се даже, че не прост полицай, а офицер от бившата Държавна сигурност е замесен в кражбата на лимузината преди 21 г. "Красавецът" изчезва на 12 октомври 1992 г. от къщата-музей на Георги Димитров на ул. "Опълченска" в София. Сега бронираната кола се намира в частния музей Historic Auto Attractions в малкото градче Роскоу, на около 150 км от Чикаго. Пакардът е в повече от добра компания - редом с него се кипрят кадилаците на Елвис Пресли и Джони Кеш, президентската лимузина "Ролс-Ройс", модел 1950 г., на Ева и Хуан Перон, тези на Ричърд Никсън и Роналд Рейгън, Хари Труман, Франклин Д. Рузвелт, Дуайт Айзенхауер, на Адолф Хитлер, Бенито Мусолини, Никита Хрушчов и др. В музея обаче колата на Вожда се подвизава "под чуждо име" - твърди се, че е била на Сталин. Реставраторите, ремонтирали пакарда, обаче са категорични, че лимузината си е наша. Онази, която Сталин подарява на героя от Лайпциг след Втората световна война.

Крадената лимузина се появява в САЩ през 1997 г., натоварена от белгийския Антверпен като "скрап". Внася я българин с американски паспорт. Дали той има общо с кражбата й, остава загадна засега. Ударът е замислен умело. Пакардът е задигнат часове след като дефилира на парад за ретро коли на Околовръстното. За да се подготви за "ревюто", е стегната от екип реставратори. Така крадците я вземат в идеално "здраве", движи се на собствен ход. Бягството през граница не е трудно - преди 21 г. камери по границите няма, а митничарите са много по-склонни да "съдействат" срещу някой лев. След обира реставратор забелязва, че в бързината крадците са забравили четирите оригинални таса. При разпитите пък собственици на кафенета наблизо разказват, че са видели колата да напуска гаража, но помислили, че реставраторите я пробват.

За пръв път, след 15 г. в неизвестност, пакардът изплува в американски сайт, където го продават за $3 млн. През 2011 г. вече му искат двойно - 6 млн.

По-здрав е от танк

На 6 ноември 1942 г., в навечерието на поредната годишнина от Октомврийската революция, 8 изстрела засипват лимузината на Йосиф Сталин. Пистолетът държи дезертьорът от Червената армия Савелий Дмитриев. Клетникът си няма представа, че бронята е толкова здрава, че и куршум от картечница не може да я пробие. Преди Савелий в здравината му се убеждават и от външното разузнаване на СС - още преди войната хората на Хитлер вземат дубликат и го целят с всички видове съветско и германско оръжие - без успех. Работата е там, че подареният от Франклин Рузвелт "Пакард" е дообработен в руския автомобилен завод "ЗиС". Направено е двойно брониране. Когато срещне първия слой броня, гранатата детонира. А кумулативната струя, която пробива този първи слой, затъва в пространството между него и втория, което е запълнено с кварцов пясък. Такъв вид броня по онова време нямат дори танковете.

Рузвелт знае какво да подари на Сталин - този "Пакард" не е първият в гаража на съветския диктатор. От Политбюро решават да го качат в бронирана кола, след като при разходка пеш из Москва през 1931 г. едва не е застрелян от терорист белогвардеец. В началото на 1934 г. измежду голям брой лимузини Сталин избира 7-местния "красавец", който струва $3580 (за най-скъпия, 14-а серия, тогава искат $5815). Въпреки огромната си маса - 7 тона, лимузината вдига 130 км/ч. Подареният от Рузвелт "Пакард" е най-бързият автомобил в гаража на съветския диктатор - лети със 140 км/ч. Затова до края на живота си Сталин предпочита да се вози именно в него. Всъщност последното му пътуване в автомобила е на 19 февруари 1953 г. - от Кремъл до вилата му в Кунцево, където умира на 5 март. След смъртта на Сталин всички забравят за автомобила. В края на 60-те го ползват за реквизит в "Мосфилм", после го зарязват да гние, а най-сетне е спасен от любители на ретро коли, които обаче не могат да си позволят ремонта му и го продават на руски олигарх за $1,5 млн.

Работим с юристи по иска до САЩ

Георги Свиленски,
депутат от БСП и зам.-шеф на
транспортната комисия в парламента

- Г-н Свиленски, как ви хрумна да се борите за връщането на пакарда?


- Всъщност тази идея се появи, след като направих среща с един човек, който се оказа реставратор на ретро автомобили. Той е виждал тази кола, дори е работил по нея, пред да напусне страната. В БСП смятаме, че трябва да предприемем действия за връщането й.

- Да и имате подкрепата на Сергей Станишев...

- Искам да подчертая, че извън екзотиката, с която медиите обличате въпросната лимузина, тази кола сама по себе си представлява историческа ценност не само за партията, а и за България. Затова и вече започнахме консултации с юристи и ще направим всичко необходимо, за да може да върнем колата в страната ни.

- Как ще процедирате с иска?

- Ще трябва да докажем собственост. Тя е била навремето на вожда на БКП - Георги Димитров. А БСП е наследник на БКП и в този смисъл е на партията. Не бих искал да влизам в детайли, но бъдете сигурни, че разполагаме с архиви и документи. След като внимателно ги окомплектоваме, смятам, че успешно ще предявим претенции към частния колекционер.