ДПС успя да създаде впечатление, че всички турци са застрашени. Въпреки, че в ДПС има крупни фигури, които са българи. Ние не успяхме да съградим като отношение и ангажимент подобно нещо. Има и друго - както виждате бедните турци подкрепят богаташите турци. Докато ние българите завиждаме на богатите и гласуваме срещу тях.

Всеки селски кмет може да каже, че иска нови избори, но за да кажеш това трябва да си уверен. Явно Лютви Местан е уверен и иска да покаже, че дори без автобуси от чужбина ДПС печели изборите. Сега иска да докаже, че при новите избори, при отсъствие на купуване на гласове, те пак ще повторят резултатите. При едни нови избори предполагам, че ще има малко по-голяма мобилизация и резултатите ще са в друго цифрово изражение. Но да не забравяме, че листата на БСП не беше съставена от хора бедняци. И това неутрализира много хора и ги отказа от гласуване. Те биха гласували за човек, който ще управлява града им, но не и за човек, който ще ги представлява в Брюксел, който отива там на голяма заплата. При отминалите избори имаше един основен елемент – това е богатството на бъдещите евродепутати. Този факт изигра голям негативен ефект за БСП и позитивен за ДПС. Едните защото не защитиха бедните, другите, защото убедиха избирателите си, че ще ги защитят. БСП, въпреки че е лява партия, не успя да убеди хората, че евродепутатите отиват в Брюксел да защитават бедните, а не да получават прилични, бих казал щедри, заплати.

За това защо днес точно ДПС постави вижданията си за политическото бъдеще само те могат да кажат. Не мога да говоря за нещо, в което не съм, на мен една партия ми стига. Но е видно, че при едни предстоящи избори ще има всеобщо отвращение към партиите. Драмата е и друга – вероятно ще се появят по-малко отблъскващи и непривлекателни партии. И това е драмата на българското, европейското и световното развитие. Защото когато отричаш, ще трябва най-напред да помислиш с какво ще го заместиш. Винаги при една радикална историческа промяна – дали е революция, реформа или бунт, като отричаш един, трябва да кажеш този е неподходящ, но другият е подходящ. Ако не знаеш кой ще е, по-добре на прави този бунт или реформа. Не само в България изборите се превърнаха в "проба – грешка", навсякъде е така. В целия европейски свят при спазването на рецептите, процедурите, свободата на словото, субсидиите и пр., при едни перфектно проведени избори, се появява необичано правителство. Но не е голяма драма, че е необичано, драмата е, че е нефункционално. Това е криза на демокрацията. Затова днес говорим не само за финансова, морална, сексуална, полова и други кризи, а говорим за криза на демокрацията, при която се спазват всички условия и въпреки това излиза неподходящо правителство, което не само че не е обичано, а често пъти е и ненавиждано.

И сега – на тези предсрочни избори какво може да стане? В никакъв случай нещо по-добро. Ще се възпроизведе това, което е сега.