Мандатоносителят беше този, който трябваше да излезе, да се опита да зададе дневния ред и да каже различните варианти за изход от ситуацията. ДПС постоянно отнемат територии от нас и днешната пресконференция беше типичен пример в това отношение. Това каза депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев пред БНР.

По думите му „най-евтиният“, но в същото време най-невъзможен вариант от посочените от Местан три за изход от политическата криза са избори догодина заедно с местните избори. Най-вероятният сценарии според него е да бъдат насрочени избори до края на настоящата година. Според него проблемът с приемането на бюджета за следващата година не е толкова финансов, колкото психологически.

„Министерството на финансите започва да изготвя бюджета още юни-август, когато види резултатите от шесмесечието и септември месец вече има някакъв вариант. Дори и да има служебно правителство, което да отнеме два-три месеца възможност за приемане на бюджета, то може един месец догодина да се изкара с 1/12 от бюджета за предната година, както е по закон. По-скоро проблемът е чисто психологически – че натоварвате едно следващо правителство с бюджет, който не е готвен от него“, обясни Кадиев.

Депутатът от левицата подчерта, че преди да седне на масата за преговори с останалите политически сили, БСП трябва да върне доверието на избирателите си, а това би могло да стане с влизането на нови лица в ръководството на партията.