От днес стана ясно, че мандатоносителят не е бил БСП, а ДПС.

Спомняте си в тази зала по време на импровизирания брифинг след изборите казах, че чувството за самосъхранение на БСП и ДПС сигурно се задейства, защото след този успех на ГЕРБ стана ясно, че при едни парламентарни избори за български парламент, резултатът ще е в наша полза.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция, предаде репортер на БГНЕС. Нито за момент през тези дни не сте видели еуфория в нас, всеки ден ясно и точно заявявах, че катастрофата вече е факт, всеки ден. С днешното изказване на Местан и на част от депутатите на левицата, става ясно, че това, което 1 година ясно ви говорех, че тази безпринципна коалиция между БСП, ДПС и Атака не само е пагубна за България, а е неестествена. Виждате как сега започват да си прехвърлят вината. Едните искали Белене, другите не го искали и т.н. Като ви казвам, че Орешарски е псевдопремиер и няма никаква дума за нищо, вие ми цитирате премиера Орешарски, за съжаление ваше, добави Борисов. За една година се докараха до там, че се наложи ЕК и всички да им казват какво ще се случи. Тогава ви казвах всеки ден оставането на това правителство, приемането на законите, които приемат, безумният Изборен кодекс на Манолова, резултатите са еднакви, каза Борисов. Той заяви, че не е коректно Лютви Местан да сравнява европейските избори с парламентарните избори.

"Денят е траурен – нищо хубаво не очаква България и българите ще платим цената на едногодишното управление на БСП, ДПС и "Атака". Кой пръв ще избяга от коалицията няма значение", категоричен бе Борисов. По думите му на българите трябва да им е ясно, че след изборите управляващите, които и да са те, трябва да направят тези реформи и да понесат пасива си, заложен умишлено от Станишев.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че думите за предсрочни избори не му носят никаква радост, а начинът, по който Лютви Местан е определил дата за избори е пагубен за държавата. Борисов каза, че Орешарски трябва да си подаде оставката още днес и от утре да се започнат консултации при президента. Ако изборите са ноември, както предпочита Местан, това означава новото правителство да работи с бюджета на Орешарски, обясни той. Това са опорните точки на БСП, ДПС и "Атака" - с парите, които взимат от внуците, да казват "ние поне давахме нещо". Това обаче ще задължи следващите управляващи "да направят такива реформи, които за един ден да отмилее на хората", обясни Борисов. Новото правителство ще трябва от първия ден да каже, че предстоят тежки реформи, вдигане на пенсионната реформа, вдигане на цената на тока, съкращения в БДЖ и на други места и т.н.

Бойко Борисов добави, че кабинетът "Орешарски" не трябва да тегли предвидените 3 млрд. лева и поради тази причина трябва незабавно да си отиде. Искат да ни вкарат в управлението при оставената държава с тази цена на тока, която не може да стои такава и февруари и март пак да изкарат хората на улицата – това им е тактиката на тези хора, обясни лидерът на ГЕРБ.

Ситуацията и времето е такова, че предпочитам да съм казал истината на хората и да ги гледам в очите, отколкото да им казвам, че лекарствата ще са безплатни, цената на тока ще е ниска, ще им вдигна пенсиите и така нататък, категоричен бе Борисов.

По думите му е най-правилно или управляващите незабавно да подадат оставка, за да се опитат следващите септември и октомври да направят нещо, когато има поне някакъв шанс това да се случи, или "да им блеснат лъжите" и да се отиде на избори 2 в 1 догодина. Няма друг разумен ход, ако няма оставка веднага, подчерта той.

Най-вероятно според Борисов управляващите искат избори през декември, за да може да бъде номиниран Сергей Станишев за еврокомисар. Друга логика да искаш избори в най-тежкото време, когато се прави бюджетът, според Борисов няма. Той посочи, че е готов на всякакви разговори с останалите партии, стига президентът на страната да е отправил покана и да е организирал тези разговори. От ГЕРБ няма да се отказваме от вота на недоверие в сектор "Финанси", обясни Борисов, тъй като в действия на управляващите виждаме единствено отлагане във времето.

Има спусната опорна точка защо правителството трябва да стои още малко – за да оправи ситуацията с еврофондовете и да договори следващия програмен период, заяви от своя страна Томислав Дончев.

Как да я оправи, като то я забърка? Това е невъзможно. Относно споразумението за партньорство – първото споразумение беше подадено от служебното правителство, макар и подготвено от нас. Не съществува проблем служебно да го направи отново. Доверието към това правителство в Брюксел по отношение на европейските пари е точно нула, добави Дончев.

Борисов пък каза, че "ако президентът след оставка, даде на ГЕРБ мандата, ние ще го върнем, защото в този парламент не е легитимно да преговаряме".