Най-голямото консултантско изложение за кандидатстване в чужбина  „Световно образование” ще открие студентската кампания „Прием 2014-2015 за българи в столичния хотел „Шератон” на 5 и 6 октомври, т.г. Форумът се провежда с участието на консултанти по приема на 65 топ университета от Великобритания, Холандия, Дания, Швеция и др.

Изложението е с акцент върху безплатните професионални консултации за бакалаври и магистри и ще отвори първия за новата учебна година UCAS център за ранен прием във Великобритания.

Само тази есен през проекта в британски ВУЗ са записани и вече учат 920 ученика, което е над 50% от общия брой пътуващи българи за Острова през тази учебна година, съобщи Светлан Данев, управител на консултантска фирма „Интеграл” и координатор на проекта.  Над 160 от тях са приети в топ университети като Кеймбридж, Лийдс, Есекс, Ковънтри и др. Организаторите отчитат и ръст от 52% на кандидатите за Дания като само по проекта тази година в датски университети са приети 194 студента.

„Нараства броят на българите-кандидати за световни топ университети от ранга на Оксфорд и Кеймбридж”, съобщи още Данев. Месеци преди официалния старт на кампанията, през UCAS центъра на проекта документи за новата учебна година вече са подали 89 българи, 13 от които за двата елитни университета. Сред предпочитаните специалности са право, медицина, икономика, компютърни науки, естествени науки и  инженерни специалности.

Лотариен принцип за прием в топ специалности в Холандия и задължителни интервюта за проверка на мотивацията и зрелостта на кандидата по скайп в Дания, са част от новите изисквания към приема на студенти, съобщи Ирина Христова от „Интеграл”. Тя допълни, че от новата учебна година Дания ще отпуска и безвъзмездна помощ за студентите от ЕС, които са активни и са работили известно време по 10-12 часа на седмица, след като го докажат с трудов договор или фиш.