С близо две точки са по-високи резултатите през тази година на националното външно оценяване по математика в седми клас в сравнение с предходните години, въпреки че скалата за оценяване беше повишена.

Това заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова при представянето на резултатите от националното външно оценяване в седми клас.

През 2010 г. "тройката" за външното оценяване в седми клас се е оценявала с 14 точки, през 2011 г. – с 16 точки, през 2012 и 2013 г. – с 18 точки, а през тази година вече 20 точки са за "тройка", обяви министър Клисарова.

Тя коментира, че така скалата за оценяване в седми клас е повишена с две точки, но въпреки това резултатите са съизмерими, като по-математика са и по-добри.
Това показва, че учениците много добре са се подготвили по математика, посочи министър Клисарова.

Повишаването на скалата за оценяване в седми клас с две точки е заради подготовката на учениците по т.нар. функционална грамотност, обясни защо е била предприетата тази промяна Анелия Клисарова.

По думите ѝ по този начин повече ще се мобилизират и учениците, и учителите за получаването на по-добри резултати.

На 21 май седмокласниците се явяваха на външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), на 23 май – по математика, имаха и външно оценяване по обществени науки, по природни науки и по чужди езици.

Министър Клисарова припомни, че на външното оценяване по БЕЛ и по математика има два модула и отбеляза, че се повишава броят на седмокласниците, които участват и във втория модул по двата предмета, който е и по-труден.