Испанското правителство започна разследване за възможна връзка между лавината от земетресения – 300 за месец, и зареждането на гигантското подземно депо за природен газ "Кастор" край източното крайбрежие на страната.

Заливът на Валенсия не спира да се люлее през последните 30 дни. Тази зона, която не е сеизмично активна, беше свидетел на 300 труса в рамките на месец, като във вторник беше най-мощният - с магнитуд 4,2 по Рихтер. В сряда имаше две земетресения със сила 4,1 по Рихтер. Няма нанесени щети и разрушения от трусовете.

Става дума за вече празно подземно петролно депо, намиращо се на 22 км. от брега и на дълбочина 1,7 км. под Средиземно море. То е с капацитет 1,3 млрд. кубически метра природен газ. Теоретично ако бъде заредено догоре със синьо гориво, това депо може да покрие енергийните нужди на региона Валенсия /с население около 5 млн. души/ за три месеца. Зареждането на депото беше прекратено на 16 юни, но до тогава в него бяха вкарани 100 млн. куб. метра синьо гориво.

"Изглежда има връзка между зареждането с газ на подземното депо, което се намира на 22 км. от брега, и земетресенията, на които сме свидетели", каза в интервю министърът на промишлеността Хосе Сориа.

Депото е собственост на испанската компания Escal UGS.