Танкове ще се включат в гасенето на летните пожари, които се очаква да се развихрят в района на Хасковска област през лятото. Заради дъждовете тревите са избуяли, а след като изсъхнат, ще са брилянтен проводник на пламъците, категорични са от областната пожарна служба. В община Харманли вече са създали организация за преработването на два стари танка.
Установена практика в региона е пастирите да палят старите треви за да освобождават място за нова паша, което предизвика стотици пожари през предходните години.

Предвид опасността, от община Харманли са направили организация, която включва употребата на два танка Т-55, събщава haskovo.net. Те са предоставени безвъзмездно от Министерството на отбраната. Според военните началници танковете ще бъдат много по полезни върху гъсениците си, отколкото като суровина в заводите за скрап.

В Харманли ще използват най-вече шасито и двигателя на танковете. По разработен от общината план, ще бъде премахнат купола и оръдието на бронирания юмрук, за да се замести с гребло/за правене на просеки/ и 6-тонна цистерна за вода. Това е много повече от вместимостта на една пожарна, а високата проходимост осигурена от веригите ще позволява проникване на най-недостъпните места, изобилстващи в Харманлийско. Регионът е шампион по горски пожари за последните 6 години.

Втората бронирана машина вече се употребява, но главно за строене на диги покрай реки. С нейна помощ село Славяново е било опасано със защити, които да попречат на апокалиптичен сценарий, сполетял местното село Бисер. При нужда обаче и тази машина ще бъде пригодена за нуждите на пожарната безопасност, категоричен е зам.-кмет Гено Генов.

Най-големия проблем за общинарите не е огромния разход на гориво, правен от 400-те конски сили на двигателя, а проблема с транспортирането на техниката. Според сега действащото законодателство, верижни машини не могат да се движат по републиканската пътна мрежа поради тежките щети които нанасят за асфалта. До началото на пожароопасния сезон през юли обаче проблема ще бъде разрешен, заричат се от общината.