Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на откриването на "Канев Център Русенски университет" в Русе на 10 октомври.

Освещаването ще бъде извършено лично от българския патриарх Неофит. На официалната церемония ще бъде самият канадски бизнесмен Игнат Канев, чието име носи центърът, заедно с делегация от 20 души от Канада.

Първата копка на "Канев Център Русенски университет" беше направена през месец март, след като през есента на миналата година канадският строителен магнат Игнат Канев обяви официално, че дарява 2 млн. лв. за изграждането на центъра. Останалите 2 млн. лв. бяха осигурени от университета, който присъди на милиардера от русенското село Горно Абланово почетното звание "Доктор хонорис кауза". Игнат Канев ще получи официално знаците за званието на церемония в Русенския университет след откриването на центъра.

Новият комплекс ще разполага с многофункционална зала с 800 места, заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, зала за пресконференции. Оборудването предвижда модерни системи за осветление, озвучаване и презентации.

Комплексът ще служи за провеждане както на университетски, така и на местни, национални и международни форуми. В него ще могат да се организират семинари, конференции, симпозиуми, конгреси, тържества и церемонии, трудови и кандидатстудентски борси, олимпиади, изложби и изложения, фестивали. Ще могат да се правят сценични постановки и да се изнасят концерти.