Цял град осъмна с ултиматум да копае септични ями. Стотици семейства в Каблешково, както и училището, детската градина и кметството имат срок до края на месеца да се върнат към фекалните ями. След разправия между съседи става ясно, че канализацията в града е незаконна, съобщава БТВ.

Отпадните води на цяло Каблешково се излизат в три дерета. Неволите на града обаче започват от междусъседски спор. Собственикът на новата къща пише жалба, че комините на ракиджийницата отдолу опушват прозорците му.

Следва акт на екоинспекцията в Бургас, която констатира, че мръсните води от казана за ракия незаконно се изсипват в дерето. И следва ответен удар - не една, а две жалби.

„След първата жалба аз попитах какво трябва да се случи. И те ми казват: „Госпожо, вие много добре знаете! В Закона ясно е написано - канализация без пречиствателна станция е незаконна и трябва да бъде затворена”, казва кметът на Каблешково Елена Бояджиева.

Канализацията в Каблешково е започната през 70-те години на миналия век и изоставена малко след това. След като години наред чакат държавата да я довърши, хората взимат инициативата в свои ръце.

„Организирахме се тук всички, купихме си тръбите и прокопахме всичко, абсолютно всичко сами. Обаче си имаше линия, дадена надолу", казва Станка Пандева от Каблешково. Пандеви пазят и старата шахта в двора си, но смятат за недомислица да я ползват пак. Семейството е сред близо 600-те, получили заповед да сменят тръбите с яма.

В училището, където учат 350 деца, старите помийни ями са зазидани. Директорът Мария Янева казва, че ямите са заразни. В Каблешково готвят бойкот на разпореждането да копаят септични ями.

„Законът трябва да се спазва от всички. Никой в Каблешково няма разрешително за заустване, за да се отвеждат отпадъчни води в деретата. Нито общината има за канализация на град Каблешково”, заяви обаче Мариана Николова, началник на отдел „Води” към РИОСВ-Бургас.

Проектът за нова канализация на Каблешково отлежава трета година. Надеждите са да бъде одобрен за настоящия програмен период. Докато чакат това да стане, в града събират подписка - срещу връщането в миналия век.