ДПС избира провеждането на предсрочни парламентарни избори до края на година.

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на извънредна пресконференция в Народното събрание.

Необходимо е успокояване на политическия процес. Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета "Орешарски". Идеята за пълен мандат не е идея за стабилност, каза още Местан.

Възможни са три варианта: 1. хоризонт на кабинета Орешарски до октомври 2015 и провеждане на избори 2 в едно. 2. избори догодина по това време. 3. избори до края на годината.

Това ще рече мандат от още четири месеца и оставка на кабинета най-късно до октомври, плавно предаване на властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в края на ноември или първата седмица на декември. Нашите предпочитания са към третия вариант, избори до края на годината, подчерта лидерът на ДПС.

Имам съзнанието, че поемам тежък риск с тази пресконференция, защото са възможни най-различни интерпретации на това, което ще ви представя като последващ анализ на евровота и вижданията на ДПС за развитието на политическия процес в България. Притесненията ми са породени от интерпретации на мое изявление, което дадох след вота миналата седмица. Дори най-безпристрастния анализ на бъдещето на кабинета "Орешарски" породиха коментари от типа, "ДПС произнесе присъда на кабинета Орешарски". Призовавам към повече коректност, защото ситуацията и без това е деликатна. ДПС не произнася присъди, няма да го прави и днес. Ще представим позиция за възможния преход към политическа стабилност", каза Местан и поясни: В българското общество бяха нагнетени много силни очаквания, че евровотът ще даде отговор на много въпроси. Днес трябва да признаем, че евровотът даде отговор на някои въпроси, но също така постави много нови въпроси.

"Основният въпрос свързан с евровота като отражение върху вътрешната политика, дали този вот ще легитимира кабинета Орешарски, за да е в състояние той да премине от стратегия на оцеляване към ефективно управление. Това е най-важният въпрос, от който зависи животът на кабинета "Орешарски".

Още миналата година казахме, че животът му ще зависи от това дали е в състояние да управлява ефективно. Да стъпи върху мнозинство и реално доверие. Предлагам да се съгласим със следното, ако приемем че евровотът е представителен за доверието към кабинета Орешарски, то същия този принцип трябва да бъде приложим и към това дали евровотът зададе реална алтернатива към кабинета Орешарски. Партиите, които стоят зад Орешарски получиха 810 000 гласа. Ако приемем, че това не е достатъчно силен вот, който да легитимира управлението бих попитал съгласни ли сте, че малко над 800 000 гласове за партиите, които се обявяват за алтернатива, достатъчни ли са за легитимиране на алтернативата. Много интересен въпрос, който досега не бе формулиран, каза Местан и добави:

800 000 гласа не са достатъчно силна подкрепа за кабинета "Орешарски". Разбира се вотът определи първата политическа сила и ние я поздравихме. Вотът не дава основания за еуфория. Още по-малко не дава основание на никого да повишава децибели и да размахва пръст, защото първата и втората политическа сила измерват своето място не с колко са надградили доверието, а колко са загубили. ГЕРБ губят над 400 000 гласа, БСП – 500 000 гласа, РБ – над два пъти по-малък вот за тях от 300 000 на 144 000. И тях ги поздравихме с успеха, поясни лидерът на ДПС.

Сега е време за много прецизен анализ, без еуфория и с грижа за бъдещето на страната. Сега е време за кафе, каза още председателят на ДПС Лютви Местан.

"Трябва да се преодолее дефицитът на ефективен политически диалог. Свикнахме да градим политическа идентичност чрез противопоставяне. Политическият език е монолог. Изразяваме позиции, но малко чуваме насреща. Само тези, които успяват да постигнат политическа идентичност чрез диалог, постигат успех", заяви Местан.

"Призовавам всички да пият кафе", подчерта той.

"Правим крачката, но повтарям изразяваме доблестно своето виждане без да го налагаме на когото и да било. Предполагам, че не очаквате да бъда говорител на г-н Станишев. Вчера разговаряхме с него, в добър диалог сме. След подобни избори беше разбираемо, те да имат повече време за своя анализ. Трябва да попитате г-н Станишев как той вижда политическото бъдеще", каза Местан.

"Нужно е малко повече европейска култура и във вътрешната политика на страната. С г-н Борисов разговорите ни бяха задочни чрез медиите. Не сме имали среща", заяви председателят на ДПС Лютви Местан.

ДПС се разполага в политическия център и в този смисъл, не виждам политическа логика и необходимост от подписването на каквото и да било споразумение с дясното или лявото. Диалогът не означава подписване на споразумение, каза още той.

За възможните властови конфигурации след вота засега ще кажа само: би трябвало да сме се поучили от уроците на тези 24 години и те ни казват да се въздържаме от заклинения дали по посока на "Да", дали по посока на "Не". Не е време за заклинания, не е време за чертане на сценарии. Основният сценарист е суверенна. Трябва да го уважим, посочи още той.

По отношение на твърденията на Иван Костов, че ДПС е ляво и че партията на Николай Бареков е балансьор Местан каза следното: Г-н Костов е ясен, не прави изключение. Върху него тегнат тежки ДПС-комплекси. ДПС е ляво - е клише – продукт на ангажирано политическо съзнание. По тази причина няма смисъл да влизам в спор. Готови сме на диалог без обременености. Диалогът ще бъде ефективен, ако сме освободени от оковите на антиДПС митологемите. Ако това условие беше налично, щях да вляза в спор по същество – кое е лявото на ДПС. Това, че съхрани плоския данък, че в групата си има либерални икономисти, които в добрия смисъл на думата играха юздите на буйния социален кон на БСП. Анализът на Иван Костов е конюнктура. БСП и ДПС са лявото, ГЕРБ и РБ са дясното и затова везните са на новия субект ББЦ – не е анализ, а сценарий. Мога да прозра и причините и интересите, които стоят зад този сценарий. Сценаристи много, но основният сценарист е суверенна, каза още Местан.

"Трябва да оставим на следващото управление относително стабилни финанси. Това е задължение на всяко едно управление. Основното мерило за политическа зрялост е не как влизаш във властта, а как излизаш. Профилът на г-н Орешарски, а и на ДПС, ще ви убеди, че от властта може да се излезе с достойнство", каза Местан.

Готови сме да дадем пример, как с достойнство може да се излезе от властта. Не го интерпретирайте като оценка за личността Местани добави: Изходът от ситуацията трябва да бъде продукт на диалога. Изразяваме доблестно наша позиция, но сме отворени за разговори. Решението трябва да бъде продукт на диалога, а не позиция на една или друга партия.

Другата много важна задача пред кабинета – завършването на преговорния процес с ЕК. Не подценявайте споразумението на България с Европейската комисия през следващия финансов период до 2020.

Съгласието за предсрочни избори не е оценка с негативен знак за управлението на г-н Орешарски. Това не е признание нито за загуба на изборите, защото ДПС спечели евровота. Нито това е оценка за лошо управление. Избирателите на ДПС оценяват високо кабинета Орешарски. Съгласието за предсрочни избори е проява на политическа отговорност и намиране на стабилна формула, поясни още той.

На въпрос дали се среща с почетния председател на партията Ахмед Доган Местан каза следното: Срещите ми с Доган отдавна не са новина, те са периодични.

Цената на предсрочния вот трябва да бъде политическата стабилност. Когато имам позиция по въпроса за бъдещия еврокомисар ще ви я представя, каза той в отговор на въпроса кой ще посочи бъдещият еврокомисар.

Моля направете усилие за последните пет години има ли една година, в която България да не е емитирала външен или вътрешен дълг, за да обслужи законно заложения дефицит в бюджета и да обслужва външния дълг по т.нар. брейди облигации на Милен Велчев. Ако сравните стойностите ще се убедите, че не се случва нищо извънредно, а нещо необходимо. Политизирането на въпроса с външния дълг е лош стил на политика, не обслужва интересите на страната.

На 15 януари 2015 е падеж на дълг от 1,5 милиарда, тези средства трябва да са във фискалния резерв, за да платим брейди облигациите на Милен Велчев от 2005 година, припомни Местан.

Няма да политизираме проблема с дълга и няма да блокираме следващия кабинет, защото той ще изпълни задължението на България да плати падежа на въпросните брейди облигации, каза още лидерът на ДПС.