Безработна жена и пенсионерка по болест са "дарили" на партия "България без цензура" по 1000 лева. Това показа разследване на bTV - според него жените са станали жертви на злоупотреби с лични данни.

Едната жена се съгласила да бъде застъпник за „България без цензура” и тогава й взели личните данни. Другата пък била поканена на предизборен концерт на партията в София. На път за столицата в автобуса й взели личната карта и й записали данните.

И двете обаче отричат да са дали пари за ББЦ. Съселяните им казват, че жените са бедни и няма как да си позволят подобно дарение за партия.

В същото време по конкурентната Нова телевизия излъчиха репортаж за това как как от партия „България без цензура” са плащали на ръка пари на наблюдателите, което е забранено от Изборния кодекс.

Според журналистите, те са били информирани за случващото се от хора в списъка на наблюдателите, които са предложили да заснемат момента на даване на пари със скрита камера. В плащането участва и фирма за бърз кредит, стана ясно от репортажа на телевизията. ББЦ са информирани за случая, ще проверят какво точно се е случило и се очаква да има изявление.

Репортажите се появяват в момента, когато ББЦ води разговори към коя европейска партия да се присъедини.

Междувременно от ББЦ заявиха, че завеждат дела срещу БТВ и Нова телевизия.