Регистрацията на автомобилите да бъде взета от КАТ и да се даде на нотариусите. Промяната, която бе поискана от Нотариалната камара, е одобрена от правосъдното министерство, а другата седмица работна група на ведомството, МВР и нотариусите ще изчиства подробностите, обяви зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева.

Регистрацията ще става при нотариуса заедно с прехвърлянето на собствеността. Не е ясно само как да се направи така, че нотариусите да издават и талоните на автомобила, обясни тя.

“След като издават актове за недвижима собственост, няма проблем да го правят и за движимата”, каза Сапунджиева.

Реформата предвижда 615 нотариални кантори да имат връзка с регистрите на МВР за автомобилите, с данъчните и с ЕСГРАОН. Така те едновременно ще изповядват сделката и веднага ще регистрират колата на новия собственик.

На първия етап нотариусите ще регистрират само коли, които вече имат български номера и при смяна на собствеността те не се сменят, а се издава само нов талон, разказа Сапунджиева. Вторият пък предвиждал прегледите на канала в КАТ, които са задължителни за нововнесените автомобили, да се поемат от лицензираните пунктове за годишни технически прегледи и така нотариусите да дават и регистрационните номера. Държавата ще остане да отговаря само за автомобилите със специален режим - линейки, военни, полиция, пожарна и НСО.

Според Сапунджиева нотариусите няма да вземат за новата услуга повече пари, а ще е в рамките на сегашната им такса за прехвърляне. До концепцията се стигна, след като нотариусите се възпротивиха на вицепремиера Даниела Бобева вече да не изповядват сделките с автомобили. Вчера Бобева изрази скептицизъм, че МВР ще се съгласи напълно да отстъпи регистрацията.

615 нотариални кантори са повече от 28 областни пункта на КАТ и това ще облекчи гражданите, които вече няма да висят на опашки, обясни Сапунджиева. Освен това мярката давала възможност и за административна реформа в МВР.

Хората няма да вадят скица при продажбата на имот, а това ще правят нотариусите, съобщи още Сапунджиева. При тях ще се ходи само с акт за собственост, данъчна оценка, договор за продажба.