САЩ временно са прехвърлили в Европа три от своите стратегически бомбардировачи Б-52, които могат да носят ядрени бойни глави, съобщиха пресслужбите на американските военновъздушни сили и Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ (СТРАТКОМ).

Самолетите са разположени в база Феърфорд в Глостършър, Великобритания.
Престоят им там „ще продължи около две седмици“, отбелязва пресслужбата на американските ВВС.

За този период въпросните стратегически бомбардировачи ще извършат тренировъчни полети. Планира се екипажите на тези бомбардировачи „да се запознаят с базите в региона и провежданите там операции“.

Посочва се също, че прехвърлените във Великобритания три бомбардировача, които са от американските бази Барксдейл (щата Луизиана) и Майнът (Северна Дакота), не носят въоръжение.

От своя страна СТРАТКОМ описа целта на прехвърлянето на бомбардировачите в Европа като
„подготовка и интеграция с въоръжените сили на САЩ и съюзниците в региона“.

Освен това единият от тези бомбардировачи на 7 юни ще участва в тържествата по повод 70-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, информира командването.

Пресслужбата на ВВС от своя страна отбеляза, че американското министерство на отбраната „ежедневно провежда тренировъчни мисии, за да гарантира, че САЩ разполагат с надеждност и гъвкавост да отговорят на спектъра от потенциални заплахи“.

„Операциите на бомбардировачите разширяват тези възможности, предоставяйки на президента (на САЩ – б.ред.) различни варианти за действие, които може да са му необходими за защита на страната или нейните съюзници и партньори“, добави пресслужбата на ВВС.
През март в светлината на острите разногласия с Русия във връзка със ситуацията в Украйна САЩ изпратиха допълнително седем военни самолета, които да патрулират във въздушното пространство на балтийските страни в съответствие с ангажиментите към съюзниците от НАТО.