Ученици от Русе поискаха да си вземат змия за домашен любимец.

Нестандартната идея се роди след първото занятие по проекта Змиите - красивите непознати!" на сдружение "Приятели на музея - Русе", което се проведе в Математическата гимназия от зоолози.

Децата имаха възможността да пипнат на живо смок-албинос и да видят, че всъщност влечугите не са толкова страшни. Зоолозите им разказаха за различните видове змии, които се срещат в България. Те обясниха, че само 6 от 17-те вида змии са отровни, като най-популярните от тях са пепелянката и усойницата.

Идеята на проекта е подрастващите да опознаят отблизо влечугите и да разберат, че всъщност те изобщо не са толкова опасни. За целта навсякъде в училищата ще се носи и смокът-албинос, който е определен за "посланик" на змиите в Русе. До края на годината учениците трябва да му измислят мъжко име, тъй като смокът е мъжки, и после той ще има свой дом в новия Екомузей. Венцеслав Петков, който е ръководител на проекта, обясни, че тази змия е била избрана, защото е кротка и с атрактивен външен вид.

Учениците ще имат възможност в абсолютно контролирана среда да докосна с ръце люспите й, за да усетят досега с истинска жива змия. Повечето от децата споделиха, че първоначално ги е било страх и са се притеснявали от неприятно усещане, но са приятно изненадани от допира до малкия смок.