Според прогнозата 11 000 нелегални емигранти могат да преминат българската граница до края на годината. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след като беше изслушан на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. „Анализите показват, че дори запазването на тази тенденция на поток от бежанци към България, ще породи сериозен проблем. Всичко зависи от развитието на ситуацията в Сирия. Ние не очакваме бързо разрешаване на конфликта, така че за един сравнително продължителен период от време очакваме, че потокът от бежанци няма да спадне. Трябва да се готвим и за по-лошото. Според прогнозата, до края на годината можем да надхвърлим 11 000 нелегални емигранти”, обясни Йовчев.
Министърът каза, че по-малко от десет души са задържаните бежанци, за които има данни, че са потенциална заплаха за националната сигурност.
На въпрос какъв проблем срещат службите за сигурност при идентифициране на потенциално опасните лица Йовчев заяви: „Преводачите, които подпомагат комуникацията с тези хора, са един от проблемите. Решаваме го, използвайки различни ресурси, включително неправителствени организации, БЧК, организации на сирийците в България. Ще успеем да осигурим необходимия ресурс при осъществяване на тази комуникация”. „Проблемът с идентифициране на заплахите е свързан с това, че трябва да имаме достатъчно подготвени хора, които могат да преценят правилно дали критериите са налице или не. От тази гледна точка имаме ограничени ресурси. Трябва да направим необходимото преди да се стигне до драстично увеличаване на потока от нелегални емигранти през нашата граница. Той вече е достатъчно голям – ние достигаме до 200”, каза още Цветлин Йовчев.