Основната цел на Стратегията за заетостта 2013-2020 г. е през 2020 г. заетите да бъдат 76% от населението на страната. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров, който представи на брифинг свършеното на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, която обсъди именно въпросната стратегия.
По думите на Димитров това е една амбициозна цел, защото до 2020 г. в икономиката трябва да се създават нетно по 80 хил. работни места на година.
На заседанието трябваше да се разискват и минималните осигурителни прагове за следващата година, но партньорите постигнаха споразумение това да бъде отложено до момента, в който бъдат внесени законопроектите свързани с бюджета за следващата година.
По думите на Пламен Димитров до 2020 г. стратегията трябва да е подплатена с общо 3 млрд. лв., като 1.5 млрд. от тях трябва да бъдат осигурени от националния бюджет, а останалите от ОП „Човешки ресурси" на Европейския съюз.
Димитър Бранков от Българската стопанска камара заяви от своя страна, че според бизнеса целите, поставени в стратегията за заетостта са изключително амбициозни.
По думите му тази стратегия противоречи с поставената цел България драстично да намали парниковите си емисии.