Общо 15 400 българи не са си платили данъка за доходите през 2013 г., който трябваше да внесат до края на април т.г.

Общата дължима сума е 5,5 млн. лв. От съобщението на Националната агенция за приходите става ясно, че през целия месец май данъчните са звънели по телефоните на длъжниците, за да ги подканят да си платят.

Според данъчните обажданията по телефона са ефективен начин да накарат хората да си погасят дълговете към хазната. След такива разговори 70% от длъжниците плащали доброволно.

Ако налогът не бъде внесен до 14 дни след позвъняването, започва процедура за принудително събиране на дълговете. Най-често използваният метод в такава ситуация е да се наложи запор върху заплатата на длъжника. От НАП обясниха още, че ако в 2-седмичния срок длъжникът плати част от сумата или даде обезпечение, до запор няма да се стигне.

Обажданията по телефона на длъжници ще продължат през цялата година. До края на 2014 г. ще бъдат проведени 17 информационни телефонни кампании. Целта е с тях да се стимулират 64 хил. граждани и фирми с просрочия да ги платят.

Наскоро от приходната агенция съобщиха, че ще затегнат контрола при събирането и на косвени данъци. До месец ще бъдат открити нови пунктове за фискален контрол на рискови стоки на пристанищата Варна и Бургас и на ГКПП-Калотина. Идеята е така да се пресекат фиктивни сделки, чрез които се източва ДДС от хазната.